CIKKEK

Kevesebb búza Franciaországból

2003. 10. 13.

Franciaország idei gabonatermését az év eleji kemény fagy és a nyári aszály az előzetesen vártnál is jobban megviselte. A helyi gabonahivatal, az ONIC a napokban 0,5-0,5 millió tonnával tovább csökkentette a búzára, illetve kukoricára vonatkozó termésbecsléseit. Az előbbi 20, az utóbbi már 32 százalékkal marad el a múlt évben aratott mennyiséghez képest.
A világ egyik vezető gabonaszállítója így a folyó kereskedési évben csak 3,3 millió tonna Európai Unión kívüli exporttal számol búzából az előző idénybeli 8,8 millióval szemben. Kukoricából pedig, több uniós tagországhoz hasonlóan, növekvő importra kényszerül – elsősorban Brazíliából és Argentínából – ahhoz, hogy a takarmányszükségletét fedezni tudja.
A francia exportkilátásokat rontja, hogy magasba szöktek a helyi gabonaárak. Legutóbb az egyik fontos importőr ország, Egyiptom döntött úgy, inkább a távoli Ausztráliából vásárol 180 ezer tonna búzát, tonnánként 138,90 dolláros áron, fob paritáson, azaz költségmentesen hajóba rakva. Ez mintegy 25 dollárral gyengébb a hasonló paritású francia búzáénál. A hírre átmenetileg visszakoztak a mértékadó párizsi tőzsdei árak, ám az elmúlt napokban ismét felfelé indultak.

VG

   « vissza

Föoldal mail