CIKKEK

Debreceni vetőmag Kijevnek

2003. 10. 07.

Több mint hatvan magyar vállalat mutatkozott be Kijevben az ITDH által szervezett Magyarország 2003 egyhetes kiállításon. A Szabolcs-Szatmár megyei közgyűlés és az Interparlamentáris Unió (IPU) magyar–ukrán tagozatának elnöke, Gazda László lapunknak örvendetesnek mondta, hogy az eddigi üzletember-találkozók után immár ilyen formában is sikerült a bemutatkozás.
A Szabolcs-Szatmár megye standján bemutatkozott cégek ígéretes tárgyalásokat folytattak. Így a Szabolcs Gabona Holding Rt. keményítő és a premixek értékesítéséről tárgyalt, s befektetési lehetőségekre, együttműködésekre kapott ajánlatot Ukrajna dnyepropetrovszki körzetéből. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Nyíregyházi Kutató Központja nagy mennyiségű borsóvetőmag szállításában állapodott meg. Emellett a Panyolai Szilvórium Kft. Panyolai Elixír nevű itala is megjelenhet a kijevi boltokban.
Gazda László a rendezvényen tárgyalásokat folytatott Oreszt Klimpusszal, az IPU ukrán–magyar tagozata elnökével egyebek mellett arról, hogy hamarosan országos fórumot szerveznek a határ menti befektetési lehetőségekről, vámról, a kedvezményekről. A házigazda szerepét Nyíregyháza vállalja magára.
Az összforgalom nagyságát tekintve Ukrajna hazánk 19. külkereskedelmi partnere – foglalta össze Gazda László, rámutatva, hogy a 90-es évek jelentős és érezhető visszaesése után fejlődni kezdtek a kétoldalú kapcsolatok, s az áruforgalom értéke az 1999-es 499,3 millió dollárról 2002-re 700,5 millióra emelkedett.
A legtöbb kihasználatlan lehetőséget a határ menti régiók, térségek közötti együttműködésben látja. Van már ugyan egy-két vegyesvállalat, de egyelőre bátortalanság tapasztalható. Örvendetes kivétel a kijevi Lybid Plaza júliusban megkezdett építése. Az ukrán főváros első ilyen üzletközpontjának beruházója a Transelektro csoporthoz tartozó TIP 2001 Kft., valamint az ukrán gáztársaság átszervezésével létrehozott Rimstone Investment Ltd. és az Evropejszkij Sztroityelnyij Alliance, melyek részben saját forrásból, részben pedig hosszú lejáratú banki hitelből finanszírozzák a mintegy 100 millió dolláros ingatlanfejlesztést.


A belügyminiszter október 3-án megbízta Gazda Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökét, hogy lássa el a magyar–ukrán kormányközi vegyes bizottság magyar tagozatának elnöki teendőit. A vegyes bizottság hatásköre kiterjed a határon átnyúló együttműködés teljes spektrumára.

VG

   « vissza

Föoldal mail