CIKKEK

Pozitív lesz az EU-szaldó?

2003. 10. 06.

Jövőre több mint 170 milliárd forint uniós támogatás érkezhet Magyarországra, amelyhez a költségvetés mintegy 110 milliárddal járul hozzá.

Nem lesz nettó befizető Magyarország az EU-ban. A legutóbbi számítások szerint a közösségtől kapott támogatások és a hazai befizetések egyenlege plusz 350 millió eurót tesz ki – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Juhász Endre EU-integrációs miniszter. A költségvetés megteremti az uniós források igénybevételének lehetőségét, a tényleges felhasználás érdekében azonban ösztönözni kell az önkormányzatokat, a vállalkozásokat és a civil szférát, hogy megfelelő pályázatokat készítsenek.

Jövőre az EU támogatásával és a költségvetés hozzájárulásával több mint 280 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Magyarországon, ami 61 százalékkal több az ideinél – mondta Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalát (NFH) vezető politikai államtitkár. A keretből 171,7 milliárd forintot az EU, 108,7 milliárd forintot – társfinanszírozás címen – pedig a 2004-es költségvetés ad.

A 280 milliárd forintból 236 milliárd forint jut a nemzeti fejlesztési terv, az előcsatlakozási alapok (ISPA, SAPARD, PHARE), a nemzeti vidékfejlesztési terv programjainak megvalósítására. Baráth Etele szerint a hazai társfinanszírozás nyitott, amennyiben a vártnál több sikeres pályázat születik, az állam nem áll a megvalósulásuk útjába.

Újdonság a magyar költségvetési tervezésben, hogy jövőre – a Miniszterelnöki Hivatalon belül elkülönítetten – EU Integráció címszó alatt jelenik meg az unió támogatásával megvalósuló fejlesztések többsége. Juhász Endre szerint így átláthatóvá válik a felhasználás, a forrásokat valóban a kitűzött célokra használják majd fel, illetve lehetőség nyílik az egyes előirányzatok közötti átcsoportosításra. A tervezés alapkoncepciója az volt, hogy hazai forráshiány ne legyen az uniós programok megvalósulásának akadálya.

Sz. B. - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail