CIKKEK

Agrárinformatikai csapdahelyzet

2003. 10. 02.

Bár a hivatalos nyilatkozatok mást tükröznek, mára csapdahelyzetbe került az FVM az EU-s agrárfelkészülést szolgáló informatikai fejlesztés késlekedése miatt. A tárca több hónap alatt sem tudott ellenjegyezni egy szoftverfejlesztésről szóló PHARE-szerződést, ezért a döntéshez miniszterelnöki szintre vitte az ügyet.

Kiélezett helyzetbe került mára az agrártárca a csatlakozás utáni uniós agrártámogatások kapcsán, mivel több hónap alatt sem tudott lezárni egy számítógépes szoftverfejlesztési ügyet. Az események első látásra nem tűnnek túlságosan jelentősnek, pedig a kifejlesztésre váró szoftveren (is) múlhat, hogy a jövő májusi belépés idejére működőképes lesz-e az úgynevezett integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer (iier), vagyis lehívhatók lesznek-e (pontosabban mikortól lesznek lehívhatók) az uniós mezőgazdasági pénzek.
A szoftverfejlesztéshez a PHARE 10 millió euróval járulna hozzá részletes és szigorú tendereztetési és ellenőrzési szabályok szerint. Már az év elején úgy tűnt, hogy a pénz elvész, mivel idehaza csak az utolsó pillanatokban sikerült megteremteni az igénybevételhez szükséges jogszabályi feltételeket és garanciákat. Ma pedig az a helyzet, hogy a tenderen kiválasztott francia–spanyol konzorciummal annak ellenére sem jött létre szerződés, hogy a cégcsoportot – hat jelentkezőből – az FVM szakértői még júliusban kiválasztották.
A több hónapos csúszás hátterében elsősorban az áll, hogy a munka elvégzésére alkalmasnak ítélt konzorciumról menet közben kiderült: fennáll a veszélye annak, hogy mégsem tudja elvégezni a feladatot. A gondot a cégcsoportot vezető francia cég okozza, mivel egyes FVM-es információk szerint is csőd közeli helyzetbe jutott, és egyéb „technikai” nehézségek is felmerülnek vele kapcsolatban. Már a tendereztetés kapcsán is érkezett egy bejelentés, amely azt a gyanút vetette fel, hogy a társaság az előminősítési szakaszban saját pénzügyi helyzetéről nem szolgáltatott valós adatokat.
A hírek szerint a kiválasztott konzorciummal szembeni FVM-es aggodalmak tovább nőttek a tárca nemrégiben lezajlott közigazgatási államtitkárcseréje után. A hezitálással azonban a minisztérium csapdahelyzetbe jutott. Ha eláll a megállapodástól, végképp eljátszhatja a sanszot arra, hogy az iier-t a csatlakozás idejére működőképes állapotba hozza, illetve „sajátos technikák” alkalmazására kényszerülhet az újabb tender gyors lebonyolításához. A normál pályáztatás ugyanis már behozhatatlan időveszteséggel járna. Amennyiben viszont a tárca a szerződést a problémák tudatában is ellenjegyezné, minden kockázatot és felelősséget magára vállalna arra az esetre, ha az informatikai szoftver nem készülne el.
A felfokozott helyzetet tükrözi, hogy az FVM – legalábbis ágazati értesülések szerint – a szoftverügyet Medgyessy Péter miniszterelnök elé vitte, amivel egyszersmind a felelősség terhe alól is igyekezett menekülni. Eközben a színfalak mögött lázas tárgyalások folytak annak érdekében, hogy a francia informatikai céggel kapcsolatos vitás kérdéseket tisztázni lehessen. Szinte naponta változik a helyzet a tekintetben, végül milyen döntés születik. Szakértők egy része a fokozódó időzavar miatt inkább azt valószínűsíti, hogy a tárca a bizonytalanság ellenére is belemegy a szerződésbe. Ezzel párhuzamosan pedig a háttérben meghúzódó gondokat is megpróbálja a szőnyeg alá söpörni, amíg lehet.
Németh Imre agrárminiszter mindenesetre e héten ismét úgy foglalt állást, hogy „megoldódik a számítógépesítés ügye”. A tárca vezetője mindezt brüsszeli tárgyalásai után jelentette ki. Egyelőre nem tudni, hogy az EU illetékesei valóban el tudták-e oszlatni újabb mértékadó információkkal a magyar kétségeket. Egyelőre csak az látható, az FVM – bár a PHARE-tender bizonyos elemei kétségkívül titkosak – nem érzi annak szükségességét, hogy a tényleges helyzetről a közvéleményt és a gazdákat a lehetőségekhez mérten tájékoztassa.
„Politikai vonalon” egyébként is előszeretettel hangoztatott álláspont, hogy a termelőknek nem kell foglalkozniuk az intézmény- és infrastruktúra-fejlesztési ügyekkel, hanem csak a végeredménynyel, vagyis az uniós támogatások felvételével kell majd törődniük. Az eseményeket más oldalról szemlélve viszont ma sem tűnik úgy, hogy a tárca teljes mértékben ura lenne a felkészülésnek. Ezért nem csoda, ha a gazdálkodók jelentős része továbbra sem bízik abban, hogy a belépés után hozzáférhet majd az uniós támogatásokhoz.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail