CIKKEK

Állami tejkvótára pályázhatnak

2003. 10. 01.

Kis megye, kis állattenyésztés, ez a jellemző szűkebb hazánkra -- mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Barta István, az FVM Heves Megyei Földművelésügyi Hivatal főtanácsosa. Mint hozzátette: a kevés állatállomány rányomja bélyegét az ágazatra.

Jelenleg 14 ezer 734 szarvasmarhát tartanak megyénkben, a tehénállomány pedig 7658, ami igen alacsony, sőt az éves 21 millió liter tejtermeléssel sem tartozunk az élvonalhoz. Barta István felhívta a figyelmet, hogy 633 termelő kvótával tart tehenet és 122 termelő tejkvótával is rendelkezik. Rámutatott, hogy az elmúlt időszakban 40 kistermelő adta vissza ezt a lehetőségét az államnak, mert az Európai Unióban csak extra minőségű tejet értékesíthet, erre viszont nincs felkészülve, nem rendelkezik a megfelelő feltételekkel.
Ezután Zoltai Béla, a hivatal osztályvezetője ismertette a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca pályázati felhívását az állami tejkvóta felvásárlására. Kiemelte, hogy a Heves megyéből érdeklődő termelők október 15-ig nyújthatják be pályázatukat az Állattenyésztő és Teljesítményvizsgáló Kft.-hez Gödöllőn, a Tessedik Sámuel u. 4. szám alatt személyesen, vagy postai úton, tértivevénnyel. A pályázatra csak azok jelentkezhetnek, akik tagjai a Tej Terméktanácsnak, nincsenek csődeljárás alatt, és nincs köztartozásuk. A beérkezett pályázatokat az Agrárrendtartási Hivatal tagjaiból álló szakmai bizottság október 31-ig bírálja el. A hiányos, nem megfelelően kitöltött pályázatokat elutasítják. A vételi ajánlatot legalább évi 20 ezer literes tejkvótára nyújthatják be. Az adásvételi szerződés megkötésére az értékesítést követő 15 napon belül kerül sor. Nyertes esetén a vételárba beszámítják a kvóta mennyiségének 25 százalékára vonatkozó kauciót, amelyet előzetesen kell befizetni. Ha a pályázó nem nyert, akkor ezt a bírálattól számított 30 napon belül visszakapja. A kvótát a pályázó az EU-hoz való csatlakozás után, 2004. április 1-jétől használhatja fel. Az így megszerzett jogosultság az adásvételi szerződéssel igazolható. Hazánk uniós tagsága után - a megállapodás szerint - évente egymillió 93 ezer liter tejkvótára lesz lehetőségük a termelőknek.
Az is elhangzott, hogy a pályázati felhívást az érdeklődők beszerezhetik Egerben, a Heves Megyei Földművelésügyi Hivatalban, valamint a hevesi, a füzesabonyi, az egri, a pétervásárai, a nagyrédei és a detki falugazdász-központokban is.

Heves Megyei Hírlap

   « vissza

Föoldal mail