CIKKEK

Súlyos aszály, erőteljes fejlesztés

Az őstermelők jutottak a legtöbb géptámogatáshoz

2003. 09. 30.

Az elmúlt száz év legaszályosabb éve volt az idei Békés megyében, ennek következtében a terméskiesés miatt több mint hatezer termelő igényelt kárenyhítési előleget, 335,6 millió forint értékben. A Békés megyei földművelésügyi hivatal előzetes felmérései szerint november végéig a kárbejelentések száma várhatóan tovább növekszik. A termelők közül sokan a növények hozamismeretének birtokában jelentik majd be végleges kárukat.
A több éve tartó aszályos időjárás ellenére magas a beruházási és fejlesztési kedv a megye agrárszereplőinek körében. Az idei évben a legnagyobb érdeklődés a mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések vásárlásának támogatása iránt nyilvánult meg. A dotációkkal megvásárolt gépek értéke rekordnagyságot ért el, a gazdák összesen nyolcmilliárd forint értékben vásároltak gépeket, kétmilliárd forintos állami támogatás mellett. Az előrejelzések szerint az év végéig további beruházási növekedés várható.
Érdekes képet mutat a mezőgazdasági szereplők részesedési aránya a kétmilliárd forintos géptámogatási összegből. Az őstermelők jutottak a támogatás 41 százalékához, míg 32 százalékát az egyéni vállalkozások igényelték, a társas vállalkozásoknak pedig 27 százalék jutott. Számottevő volt az érdeklődés a nemzeti agrár-környezetvédelmi program (nakp) iránt is. Öszszesen 225 pályázat érkezett a megyei földművelésügyi hivatalhoz, amelyből 210-et el is fogadtak, mintegy 280 millió forint értékben. A pályázatok több mint 15 ezer hektárt érintenek. A terület alapú nakp alapprogramjában 136 hektár 2,5 millió forint támogatást kap, míg az integrált növénytermesztési célprogram 80 hektáron valósul meg, 3,5 millió forintos dotációval. Ökológiai célgazdálkodási projekt 1866 hektáron folyik, és ehhez 35,6 millió forint támogatás társul. Több mint kétezer hektár került be a gyepgazdálkodási és az úgynevezett zonális ÉTT-célprogramba, 40 millió forintot meghaladó dotáció segítségével.
Az őszi és a tavaszi ültetvénytelepítésekhez 32 pályázat kapott támogatást. A beruházások összértéke 554 millió forint, amelyből 275 millió az állami forrás, amelyhez a pályázók 5,6 millió forint hitelt is igényeltek. Jelentős mértékű volt az idén az építési beruházásokhoz nyújtott támogatás is. A termelők főként hűtőházakat, illetve hűtő- és terménytárolókat építenek. Összesen 40 pályázat 356,5 millió forint támogatásban részesült, a beruházási költség 1,4 milliárd forintot tett ki.
Nagy az érdeklődés a kormány által biztosított, 50 milliárd forintos középlejáratú aszályhitel iránt is, amelyhez 60 százalékos állami garancia társul. A gazdák eddig 51 kérelemmel, 871,3 millió forintnyi hitelre nyújtottak be igényt.
Hagyományosan a gabona-hús vertikumra épül

Békés megye agrárszerkezete, a szántóterület 70-75 zázalékán ma is gabonát és kalászosokat termelnek.
Az elmúlt években nőtt a szántóföldi zöldségtermesztés részaránya is: 11,5 ezer hektáron termelnek különböző alapanyagokat, elsősorban konzervipari céllal. A legnagyobb részarányt a zöldborsó és a csemegekukorica teszi ki. A megye északkeleti és keleti, kedvezőtlen adottságú térségeiben beindult az ökogazdálkodás is, amelynek bővülésével lehet számolni a következő években. E területeken a gazdálkodók körében növekszik az érdeklődés az extenzív, legeltetéses állattartás feltételeinek megteremtésére. Békés megye birtokszerkezete rendkívül szélsőséges: az 1-2 és a 6–10 ezer hektáros birtokok egyaránt megtalálhatók. A megyében 59 800 őstermelőt és 1187 családi gazdaságot regisztráltak. Egyéni vállalkozóként 577-en termelnek, a társas vállalkozások száma pedig 464.

VG

   « vissza

Föoldal mail