CIKKEK

SAKK: lépéselőny az Európai Unióban

Nyolc irányító hatóság, húsz közreműködő szervezet és hét regionális fejlesztési ügynökség szakembereit képzik országszerte

2003. 09. 29.

Megindultak az Európai Unió strukturális támogatásainak fogadására való felkészítést szolgáló képzések. Október-november folyamán mindenki találhat a saját igényeihez alakított tanfolyamot. Aki pedig nem bírja a várakozást, már most e-learning kurzusokkal bővítheti az EU támogatási rendszeréről az ismereteit.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési és EU Támogatások Hivatala (MEH NFTH) és az Oktatási Minisztérium által közösen a Tempus Közalapítvány keretein belül felállított intézet, a Strukturális és Kohéziós Alapok Képzőközpont (SAKK) folyamatosan indítja kurzusait. A nyári tervező és előkészítő munkát követően szeptemberben felpörögtek az események, s már gőzerővel folynak a képzések. A SAKK feladata rendkívül összetett, a képzőközpont ugyanis nemcsak azt hivatott biztosítani, hogy megfelelő számú és minőségű pályázat álljon rendelkezésre, hanem azt is, hogy az azokat kezelő, értékelő és elbíráló intézményrendszer is hatékonyan működjön. Ennek megfelelően a képzési kínálatának rendkívül szerteágazónak kell lenni.
A SAKK szeptember 3-án tartott sajtótájékoztató alkalmával mutatkozott be a széles nyilvánosság előtt. A képzőközpont jelenleg elsősorban a támogatások fogadását, azaz a pályázati ablakok kiírását, a pályázatok kezelését és elbírálását végző intézményrendszerben dolgozókra koncentrál. Október második felétől indul az irányító hatóságok munkatársainak képzése, míg a közreműködő szervezetek képviselői a jövő év elején vehetnek részt várhatóan ingyenes tanfolyamokon.
A SAKK természetesen nem feledkezik meg a civil szervezetekről és más potenciális pályázókról – akár magánérdeklődőkről –, illetve a tanácsadókról sem. Mindkét célcsoport rendkívül fontos számára, hiszen bármelyik oldal marad le, az a támogatások felhasználásának hatékonyságát csökkenti. A tanácsadóknak ugyancsak kiemelt jelentőséget tulajdonít a SAKK, hiszen várhatóan a pályázatok nagy részét az ő közvetítésükkel, illetve közreműködésükkel adják majd be.
Az idén elsőbbséget élveznek a lebonyolító intézményrendszer munkatársai – mondta Vörös Andrea, a SAKK vezetője. Az irányító hatóságoknál dolgozókat 2003 folyamán mindenképp ki kell képezni. Ugyanakkor azon érdeklődők számára, akik még a hagyományos kurzusok elindulása előtt mélyebb ismereteket szeretnének elsajátítani, négy e-learning tanfolyamot indít a képzőközpont. Ezek természetesen ingyenesek (regisztráció a SAKK honlapján: www.sakk.tpf.hu) és bárki által igénybe vehetőek. A négy online kurzus: 1. az EU regionális politikája, 2. humánerőforrás-fejlesztés, foglalkoztatás: az Európai Szociális Alap, 3. terület- és infrastruktúra-fejlesztés: Az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a kohéziós alap, 4. mezőgazdaság- és vidékfejlesztés: az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garanciaalap. Emellett a legtöbb kurzus elérhető lesz majd az interneten, beleértve a Magyar Közigazgatási Hivatal által akkreditált 90 órás strukturálisalap-képzést is. A képzőközpont vezetője azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az e-learning képzési forma nem helyettesíti a hagyományos képzéseket, és nem is egyenértékű azokkal. Az online oktatási formában éppen a gyakorlati kérdések, illetve a kurzusokon felmerülő, gyakorlatból vett példák kapnak szükségszerűen kisebb hangsúlyt. Ezért mindenkinek ajánlatos a hagyományos képzéseken való részvétel is. Az e-learning több funkciót is betölthet. Egyrészt ízelítőt nyújthat az egyes területekről, betekintést az alapozó kurzusokon részt vevők számára. Másrészről pedig tökéletesen alkalmas hiánypótlásra, a résztvevő az általa kevésbé ismert és kevésbé fontos területeket is megismerheti. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy rendkívül népszerűek az e-learninges kurzusok, eddig több mint 300 jelentkezés érkezett, a jelentkezők között pedig egyaránt megtalálhatóak köztisztviselők, civil szervezetek, önkormányzatok munkatársai és magánemberek.
Arra a kérdésre, hogy Magyarországon hány olyan felkészült oktató található, aki alkalmas a SAKK által nyújtandó képzéseken oktatóként részt venni, már sokkal nehezebb megadni a választ. Vörös Andrea, a központ vezetője szerint nehéz felmérni a hazai képzési kapacitást, mivel a kevés jó oktató több képzési intézménynél is visz kurzusokat. Ezért látszólag sok jól képzett oktató van, de valójában még nem túl népes azok tábora, akik magas szintű strukturálisalap-képzést tudnak nyújtani. A Tempus Közalapítvány már 2000-ben érzékelte ezt a problémát és szervezett oktatói továbbképzéseket. Mindezek mellett azonban a közigazgatás vezetőivel közösen egy profi rendszert kell majd kialakítania a SAKK-nak, hogy biztosítsák a megfelelő felkészültségű és számú képzőt. Szükség van továbbá egy egységes módszertanra, ami biztosítja, hogy a résztvevők minden képzésen azonos hatékonysággal legyenek képesek elsajátítani a tananyagot.

VG

   « vissza

Föoldal mail