CIKKEK

Az uniót megosztotta az agrárreform

2003. 01. 29.

Nagy-Britannia, Németország és három más tagállam mezőgazdasági minisztere egészében támogatta, míg a francia, az ír, a spanyol és a portugál kollégájuk bírálta Franz Fischler brüsszeli biztos javaslatát az EU miniszteri tanácsában, amely hétfőn először tárgyalt a közös mezőgazdasági politika gyökeres reformjáról Brüsszelben. A görög elnök is jelezte, hogy nagy nehézségek vannak a javaslat elfogadtatásával jelenlegi formájában – jelenti az EUobserver. Fischler, a brüsszeli bizottság mezőgazdasági ügyekben illetékes tagja szét akarja szakítani a támogatások és az élelmiszer-termelés mennyisége közötti hagyományos kapcsolatot, amely többször túltermelésre vezetett számos termékből, és tulajdonképp okozója a kvóták szükségességének.

Az indítvány bírálói azzal érvelnek, hogy a javasolt reform a félreeső vidékek és a tengerentúli területek kis gazdaságait érinti a legsúlyosabban. Az ír miniszter azt hozta fel, hogy a reform országára aránytalanul nagy terheket ró. A francia pedig „nemigen hatékony és nehezen igazgatható” mechanizmus veszélyét idézte fel.

Ezzel egyidejűleg Francia- és Írország elvetette a globális mezőgazdasági külkereskedelem liberalizálásáról szóló EU-előterjesztéssel szembeni korábbi álláspontját. Ellenzésük akadályozta, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjai március 31-ig megegyezzenek a mezőgazdasági export akadályainak mérsékléséről szóló tárgyalások kereteiről. Ez veszélyeztette a dohai kereskedelmi fordulót – írja a Financial Times. Az EU belső agrárpolitikai ellentéte azonban árnyékot vet a közös külkereskedelmi álláspont kialakítására.

VG

   « vissza

Föoldal mail