CIKKEK

Cukoripar: vége az édes életnek?

2003. 09. 25.

Heves tiltakozást váltott ki az európai cukoripar részéről az a brüsszeli tervezet, amely az ágazat szabályozásának radikális átalakítását irányozza elő. Franz Fischler mezőgazdasági biztos három változatot tett le az asztalra a cukorrezsim jövőjére vonatkozóan, melyeket az Európai Bizottság a napokban jóváhagyott, így azok már jövő hétfőn a szakminiszterek elé kerülhetnek. A tervezet nem jelöli meg a reformok menetrendjét, ám a jelenlegi cukorrendtartás 2006-ban lejár, így vélhetően ekkortól lépnének életbe az új szabályok.
A három változat közül kettő – a jelenlegi rendszer fenntartása, illetve az uniós piac teljes megnyitása – Fischler szerint több hátránnyal járna, mint előnnyel, így a középút követését ajánlja a tagállamoknak. Ez a megoldás a minimumárak csökkentésén és a nemzeti termelési kvóták megszüntetésén alapul, ami brüsszeli vélemény szerint gazdaságosabbá és környezetbarátabbá tenné a rendszert. A reformokat a WTO-partnerek, főleg a jóval olcsóbban termelő Brazília, Ausztrália és Thaiföld részéről tapasztalható nyomás is szükségessé teszi – teszi hozzá a Reuters.
Az európai cukorgyártókat képviselő CEFS és a cukorrépa-termesztők szervezete, a CIBE ezzel szemben arra figyelmeztet: több százezer munkahely kerülhet veszélybe, ha az EU beengedi az olcsó tengerentúli nádcukrot. A tervről különösen heves vita várható a miniszteri tanácsban, hiszen éppen a legnagyobb tagállamok számítanak a legfőbb cukortermelőnek az unióban.

VG

   « vissza

Föoldal mail