CIKKEK

Európa: szupertérség születik

Napirenden van a nemzetállami méretű eurórégiók kialakítása

2003. 09. 24.

Több közép-európai ország térségeiből álló „szuperrégiók” kialakítását tervezik a helyi vezetők. Ezek a kezdeményezések radikálisan átalakíthatják az EU arculatát, hiszen nemzetállami méretű, határokon átnyúló egységek létrehozását célozzák.

Felső-Ausztria, Bécs, Burgenland, továbbá Dél-Morvaország, Győr-Moson-Sopron megye és Nyugat-Szlovákia képviselői az ausztriai Kittsee kastélyban megállapodtak egy új eurórégió kialakításáról. A „közép-dunai régió” elsődlegesen közös gazdasági, infrastrukturális projektek megvalósítását szolgálná, de a társadalmi-kulturális kapcsolatok szorosabbra fűzését is felvállalná.
A mintegy hatmillió lakosú térség már ma is Közép-Európa egyik legfejlettebb része, ám a közlekedési hálózat még sok helyütt hiányos. A – részben uniós támogatással – megvalósítandó beruházások között szerepel a Bécs–Brno autópálya, a bécsi és a pozsonyi repülőtér összekötése, a vasúthálózat fejlesztése és a Duna–Elba-csatorna befejezése. Az energetikában, illetve az idegenforgalomban és az öntözőcsatornák összekapcsolásában is indokolt az együttműködés – derül ki a CTK jelentéséből.
A „szuperrégió” ötlete Ausztriából származik, és több, már meglévő kétoldalú kezdeményezés – például a Dél-Morvaország és Felső-Ausztria közötti megállapodás – kiterjesztését jelenti. A tervek szerint a részt vevő térségek közös képviseleti irodát nyitnak Brüsszelben, amit a régió valamelyik nagyvárosában helyet kapó főhadiszállás fog kiegészíteni. A költségeket 2,4 millió euróra teszik a szervezők, aminek felét az EU Interreg programja fedezi. Arra számítani lehet, hogy az ambiciózus tervek várhatóan rosszallást váltanak ki a nemzeti határok védelmét fontosnak tartó tagállamok – mindenekelőtt Franciaország és Nagy-Britannia – részéről.
Hasonlóan nagyszabású, ám egyelőre kevésbé konkrét az a terv, amely osztrák, olasz, horvát és szlovén részvétellel hozna létre újabb eurórégiót. Az Osztrák–Magyar Monarchia feltámasztásaként aposztrofált kezdeményezés – amelyről a brit Guardian számolt be – a meglévő regionális együttműködésekkel szemben több területre is kiterjedne.
Megfigyelők szerint azért érnek egymásba az elképzelések, mert az EU most készül a regionális politika reformjára, s a jelenlegi és az újabb tagállamok egyaránt számukra előnyös pozíciók elérésére törekszenek.

VG

   « vissza

Föoldal mail