CIKKEK

Megszületett a megállapodás a 2003. évi tejpiaci szabályozásról.

2003. január 28.

    A tavalyi szinten marad a termelői nyerstej irányára, de a költségvetés részben kompenzálja az ágazatban dolgozókat. Ebben állapodtak meg a Tej Terméktanács közgyűlésének második fordulóján, amelyen részt vettek az Agrárrendtartási Hivatal vezetői is.
     A közgyűlés első fordulójának végén, január 23-án még félő volt, hogy megállapodás hiányában szabad piacra kényszerítik a feldolgozókat és a termelőket, ám a megállapodás hosszas vita után megszületett.
     A tej irányára tehát 72 forint marad literenként. Emellett a költségvetés minőségjavító támogatást is fizet az extra minőségű tejet termelőknek (5,20 Ft/l). Új elem a támogatási rendszerben a kvóta utáni juttatás. A költségvetés 1,32 forintot fizet literenként a termelőknek a birtokukban lévő tejkvótájuk után. Ez utóbbi juttatást egy összegben kapják a termelők valószínűleg még az első negyedévben. A felsorolt intézkedésekkel egy időben kvótaforgalmazási korlátozást vezetnek be (ami azt jelenti, hogy felfüggesztik a kvótaeladást és
-bérlést).
     A szabályozás fontos része a tejtöbblet levezetése, hiszen 2003-ra a legóvatosabb becslések is legalább 430 millió liter tejfölösleget jósolnak. Ennek mintegy felét (200 millió litert) az állam kívánja kezelni: meghirdet egy kvótafelvásárlási lehetőséget azoknak a termelőknek, akik szeretnék eladni kvótájukat vagy kvótájuk egy részét. Az állam a kvóta literjéért 25 forintot fizet. Ha a tejpiaci helyzet úgy kívánja, az állam újból eladja a felvásárolt kvótamennyiséget. A másik állami intézkedés a tejtermelés csökkenésének premizálása. Az állam literenként 10 forinttal „jutalmazza” azokat a termelőket, akik vállalják, hogy csökkentik a tejtermelésüket. Ha az utóbbi két intézkedéssel az állam nem tudja megoldani a 200 millió liter tejfölösleg kezelését, akkor 2003. július 1-jétől intervenciós felvásárlást hirdet meg: intervenciós áron vásárol fel sovány tejport és kartonos vajat. Az intézkedés összhangban van az uniós szabályozással.
     Ez eddig rendben is van, de még mindig marad több, mint 200 millió liter tejfölösleg. A Tej Terméktanács tagjai ezért úgy döntöttek, hogy magukra vállalják ennek a mennyiségnek a hazai piacról történő kivonását. A termelők és a feldolgozók is literenként 5, 05 forint hozzájárulást fizetnek (tehát összesen 10,10 forintot literenként) az első félévben, a másodikban pedig 2,15-2,15 forintot. A hozzájárulás csak 200 millió liter többlettej kezelésére elég, ezért várhatóan az év folyamán még egyszer napirendre kerül a kérdés, és a tejpiac szereplőinek újból szembesülniük kell a jelenlegi tejpiaci szabályozás feloldhatatlan ellentmondásaival.
     A Tej Terméktanács január 23-ai és január 27-ei közgyűlésén mindkét oldal képviselői többször is aggodalmukat fejezték ki a közelgő uniós csatlakozással kapcsolatban, mivel a jelenlegi hazai tejszabályozási rendszer nem minden tekintetben EU-konform.

Tejportal információ

   « vissza

Föoldal mail