CIKKEK

Veszélybe kerülhet a szabályozott tejpiac

A termelők és a feldolgozók egymást okolják a megegyezés hiánya miatt.

2003.01.23

Megegyezés hiányában fel kellett függeszteni a gazdasági szereplőket tömörítő Tej Terméktanács január 20-ai küldöttgyűlését: a folytatásra a jövő hétfőn, január 27.-én kerül sor. Mértékadó ágazati szakértők a hazai tejpiac gyors összeomlására számítanak, ha a következő tanácskozáson sem lesz egyezség. Az ipar több helyen már az év eleje óta szerződések nélkül veszi át a tejet a szabályozási hiányosságok miatt. A közeljövőben jelentősen csökkenhetnek a tejfelvásárlási árak, a későbbiekben pedig a prognosztizálható túltermelés piaci káoszhoz vezethet, ha az idei szabályozási kérdésekben ezután sem születik megállapodás az agrártárca, a feldolgozók és a termelők között. A valószínűsíthető piaci zavar a gazdálkodókat jövedelmezőségi válságba sodorná.
A felek egymástól várnak garanciákat, hogy a megállapodást megköthessék. A tejtermelők a meghatározó feldolgozókat okolják a megegyezés eddigi meghiúsulásáért. A tejipar ugyanakkor azzal érvel, hogy a gazdálkodói kör és az FVM sem tudott megfelelő biztosítékokat nyújtani a belföldi igényeken felüli tejtermelés visszafogásához. Szabályozott keretek között ugyanis a feldolgozóknak a többlettejet is át kell venniük, ennek exportja azonban literenként 50 forintos átlagos veszteséget eredményezne.

A tejtermelők szempontjából további feszültséget okoz, hogy az FVM nem javasolja a tejipar számára előírt, 72 forintos tavalyi felvásárlási irányár növelését, és nem emelne a hozzá társított, 5,20 forintos literenkénti dotációs összegen sem. Így a gazdálkodóknak le kell mondaniuk arról, hogy legalább az inflációt érvényesítsék a tejárakban, bár a tárca a termelési kvóták függvényében 1,32 forintos literenkénti kompenzációt nyújtana számukra. A gazdálkodók még nagyobb gondnak tartják, hogy a minisztérium az idei évtől olyan irányárat hirdetne meg, amelyet – ellentétben az eddigi gyakorlattal – a feldolgozóknak nem kellene kötelezően megfizetniük. Ezzel a gazdálkodók kiszolgáltatottsága nő – állítják a termelői érdekképviseletek.

tejportál.hu információ

   « vissza

Föoldal mail