CIKKEK

Százmilliárdos agrárcsomag jöhet

Kedvezményes hitelekkel segítenék a gazdák uniós felkészülését

2003. 09. 11.

Százmilliárd forintos nagyságrendű agrárhitelcsomagról kezdődtek szakértői tárgyalások az FVM-ben – tudta meg lapunk. A kölcsönökhöz – amelyeket az uniós felkészüléshez szükséges fejlesztésekre és forgótőke-feltöltésre vehetnének igénybe a termelők – kamattámogatás és állami garanciavállalás társulna.

A napokban szakértői szintű tárgyalások kezdődtek az agrártárca koordinálásával arról, hogy „a belépés előtti utolsó pillanatokban” miként lehetne felkészíteni a hazai agrártermelőket a versenyképes uniós tagságra – értesült a Világgazdaság ágazati forrásokból. Az elképzelések szerint akár 100 milliárd forintos nagyságrendű kedvezményes hitelcsomag nyílhatna meg azok számára, akik a kölcsönöket megfelelő méretű gazdaságok kialakítására és jó minőségű termékek előállítására használnák fel.
Úgy tudjuk, a forrásokat a termelők ez év végétől vagy a jövő év elejétől vehetnék igénybe technikai fejlesztésekhez és forgótőke-feltöltéshez.
Utóbbi pénzekkel eredményesebben szerepelhetnének az önerőt igénylő uniós pályázatokon is. A futamidő – derül ki a különböző elképzelésekből – 5-10 év lehetne. Érdek-képviseleti vélemények szerint a hosszabb lejárat lenne indokolt, mivel a termelők – figyelembe véve a mezőgazdaság mai helyzetét – a tartozásokat egyébként nem tudnák kigazdálkodni.
Mint ismert, a 100 milliárdos hitelcsomag iránti igényt először a Magyar Agrárkamara (MA) fogalmazta meg az általános agrárválság és a rendkívül súlyos idei aszálykárok miatt (VG, 2003. július 9.). A MA akkor a szűkös költségvetési lehetőségekre hivatkozva azt javasolta, a forrásokat államkötvény-kibocsátás révén teremtse elő a kormány. Úgy tudjuk azonban, hogy ez a megoldás ma nincs napirenden. Így a hitelekhez az eddig is alkalmazott, hagyományos módon juthatnának a termelők, a kereskedelmi bankokon keresztül állami kamattámogatás és garanciavállalás mellett. Utóbbiak tervezett mértéke ma még nem ismert, mivel a lehetőségekről nem kezdődtek meg az előkészítő tárgyalások a PM-mel, és egyelőre a jövő évi agrárbüdzsé nagysága is kérdéses. (Mint arról beszámoltunk, az agrártárca a pénzügyminisztériumi ajánlatnál legalább 70-80 milliárd forinttal többet kért.)
Egyes ágazati szakértők ugyanakkor eleve kétségbe vonják, hogy a gazdálkodók a mai körülmények között képesek lennének-e a 100 milliárd forint körüli kölcsönmennyiség felvételére. Nagy részük ugyanis vélhetően akkor sem tudna elegendő biztosítékot felmutatni a bankoknak, ha a hitelekhez állami kezességvállalás társulna.

Lehetséges elemek
>> 100 milliárdos forrásmennyiség
>> állami kamattámogatás
>> költségvetési kezességvállalás
>> legalább 5-10 éves futamidő
Forrás: VG

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail