CIKKEK

Hazánk nincs kényszerpályán

Több csatlakozó ország két malomkő – az EU és az USA – között őrlődik

2003. szeptember 3.

A térség több, az unióhoz jö-vőre csatlakozó országa két tűz közé került: az EU megköveteli tőlük, hogy módosítsák a korábban az USA-val kötött kölcsönös beruházásvédelmi egyezményt, Washington pedig a befektetések kivonásával fenyegetőzik. Magyarországnak nem kell ezzel megküzdenie: nem kötött ugyanis ilyen megállapodást Washingtonnal.

Magyarország – más térségbeli országokkal ellentétben – a kilencvenes évek elején nem kötötte meg az Egyesült Államokkal a kölcsönös beruházásvédelmi megállapodást, emiatt most nincs kényszerhelyzetben, s nem kell megkísérelnie újratárgyalni a megállapodást az európai uniós csatlakozás előtt, közölte a Világgazdasággal Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Washington ugyanis biztosítékokat is szeretett volna kapni az egyezményben rögzítetten arra, hogy az amerikai befektetők megkapnak minden olyan létező és jövőbeni kedvezményt, amelyet az európai uniós tagországokbeli befektetések élveznek. Miután azonban Magyarország ebben az időben csatlakozott – még a tényleges OECD-taggá válást megelőzően – a legfejlettebb ipari országokat tömörítő szervezet befektetési kódexeihez, ezt a washingtoni pénzügyi vezetés is elegendő biztosítéknak tartotta az amerikai befektetések védelmére. Magyarország egyébként hasonló okból nem kötött kölcsönös beruházásvédelmi egyezményt Japánnal sem. Mindazokkal azonban, amelyek nem kötötték ilyen feltételekhez a megállapodást, aláírták az egyezményt, tette hozzá Major István.
A jövőre az EU-hoz csatlakozó tíz ország közül csak négynek – Magyarország mellett Szlovéniának, Máltának és Ciprusnak – nincs ilyen kétoldalú egyezménye az USA-val. A többieknek módosítaniuk kell a megállapodást a csatlakozás miatt. A brüsszeli bizottság felajánlotta segítségét, ezt elérendő. A módosítások – brüsszeli szándékok szerint – a tőkemozgásokat, a pénzügyi szolgáltatásokat, a rádió- és televíziós sugárzást, a szállítmányozást és a mezőgazdaságot érintenék, jelentette a Bloomberg hírügynökség. A bizottság jelezte, hogy minden, az amerikai befektetőket valamilyen formában megkárosító módosítást csak fokozatosan vezetnének be. A probléma megoldhatatlannak tűnik, véli Major István, miután Brüsszel ragaszkodik a módosításhoz, Washington pedig az elért kedvezményekhez. Információi szerint az USA azzal fenyegetőzik, hogy ha felmondják a bilaterális kedvezményeket, az amerikai befektetők kivonulnak az adott országból, s újak nem hajtanak végre ott beruházásokat.

N. Vadász Zsuzsa - VG

   « vissza

Föoldal mail