CIKKEK

Nem indul az iskolatejprogram

Elmaradtak az előkészületek, az OM csak tárcaegyeztetésig jutott

2003. 09. 01.

A korábbi ígéretek ellenére biztosan nem indul el az országos iskolatej-akció a mai tanévkezdéskor. Sőt: a Tej Terméktanács (TT) szerint a program megkezdéséhez optimális esetben is több hónapra lenne szükség, mivel az előkészületek nem történtek meg. Most folyik tárcaközi egyeztetés az ügyben – közölték lapunkkal az OM-ben.

Semmi esély nincs arra, hogy az országos iskolatej-akciót rövid időn belül be lehessen indítani – közölte lapunkkal Sirman Ferenc, a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács igazgatója. A korábbi ígéretek szerint a program – korlátozott méretekben – a mai iskolakezdéskor kezdődött volna, hogy később fokozatosan kiterjedjen minden tanulóra. A késlekedés oka, hogy nem történtek meg a szükséges előkészületek. Pedig a TT információi szerint a kormány még a nyár elején felkérte az illetékes tárcákat, hogy az Oktatási Minisztérium (OM) koordinálásával dolgozzanak ki koncepciót az ügyben.
Az iskolatejprogramról most folyik tárcaközi egyeztetés a szakmai szervezetek bevonásával – tudtuk meg az OM-ben. Sirman tájékoztatása szerint a közelmúltban már elkészült egy javaslat, amellyel azonban nem értett egyet a TT. Az akció ugyanis – miként az akkori verzióból kiderült – szeptembertől az óvodákban kezdődött volna, és abba jövő januártól vonták volna be az általános iskolák alsó tagozatos tanulóit. A terméktanács viszont úgy ítélte meg, hogy a programot az iskolákban kell beindítani, mert az óvodások a szervezett étkeztetés révén a tejet egyébként is rendszeresen megkapják.
Mivel a kellő előkészületek eddig nem történtek meg, egy-két hónapra akkor is szükség lenne az országos jellegű akció megkezdéséhez, ha arról a napokban döntés születne – mondta az igazgató. Legalább ennyi idő kellene ugyanis ahhoz, hogy a feldolgozók a csomagolóanyagot beszerezzék, és a szervezőmunkát is el lehessen végezni. (Ez alól a felmérések szerint legfeljebb néhány tejipari cég jelenthetne kivételt. Folytatódik a program Budapesten is, ahol azt a fővárosi önkormányzat megszervezte.)
Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az akcióhoz – egyes vélemények szerint már a most kezdődő tanévben is – EU-s támogatás társulhatna, amely a tej 72 forintos literenkénti irányárának 75 százalékát tehetné ki. Az unió azonban a pénzek felhasználását ahhoz köti, hogy Magyarország a tejipari szállítókat közbeszerzéssel válassza ki. Ez a procedúra viszont még hosszabb ideig, előreláthatólag négy hónapig tartana – mondta Sirman.
A program keretében a tanulók naponta ingyen vagy kedvezményesen kaphatnának két deciliter tejet, kakaót. A TT számításai szerint az akció 1,456 millió általános és középiskolai diákot érinthetne, és – az egész tanévre vetítve – 7,86 milliárd forintba kerülne. Ez 52 millió liter tej felhasználását tenné lehetővé az egyébként is túltermeléssel küzdő ágazatban. Ha a projektben az óvodások is részt vennének, a kiadások 10 milliárd forintra nőnének. Az uniós támogatáson felüli költségekhez – az EU gyakorlatához hasonlóan – az önkormányzatoknak, az iskoláknak vagy a szülőknek is hozzá kellene járulniuk.
Mint ismert, az iskolatej-akciót még a Torgyán József vezette FVM indította be, de a programot 2001-ben le kellett állítani, mivel az ÁSZ törvénytelenségeket tárt fel a finanszírozásban. A projekt tavaly átmenetileg a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumhoz (GYISM) került, de a tárca csak átmeneti jelleggel, 2002 végéig finanszírozta a kiadásokat. Ezért az akció – amely addig hét megyére és Székesfehérvárra terjedt ki – ez év elején leállt, és sokáig kétséges maradt az is, melyik tárca koordinálja a folytatáshoz szükséges munkákat.

Felfüggeszti a Tej Terméktanács a hazai tejfeleslegek exportjának veszteségtérítését a dotációs keret kimerülése miatt – döntött a szervezet küldöttgyűlése. A TT legalább egymilliárd forintos forrást kér az FVM-től a kivitel további finanszírozásához. Ezt a szakmai vélemények szerint az ágazat számára eddig különböző okokból ki nem fizetett pénzek átcsoportosításával lehetne előteremteni, vagyis az intézkedés nem igényelne tényleges költségvetési plusztámogatást. A terméktanács a következő hetekben termelőnként felméri, még mennyi tejtöbblet várható a hazai piacon az év végéig. Az eredmények ismeretében, szeptember közepén újabb küldöttgyűlés határoz majd a további (finanszírozási) teendőkről.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail