CIKKEK

Lista készült az EU-tagállamok védett termékeiről

2003. 08. 29.

Az EU-tagállamok és a jövőre csatlakozó országok jóváhagyták azoknak az európai élelmiszertermékeknek a listáját, amelyek esetében vissza akarják nyerni a földrajzi eredetmegjelölés kizárólagos használatának jogát.

A 41 minőségi terméket tartalmazó listát a világkereskedelem liberalizálásáról folyó többoldalú tárgyalásokon fogják előterjeszteni. A kérdés napirenden lesz a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szeptember elején Cancúnban (Mexikó) tartandó miniszteri értekezletén is.

A listáról kemény viták várhatók még, mert az unió álláspontja szerint a szóban forgó termékek földrajzi eredetmegjelölésével olyan széles körben élnek vissza, hogy azok már szinte "generikussá" váltak. Ilyen például a Roquefort sajt , a pármai sonka vagy a La Rioja bor.

A visszaélések beszüntetése és megelőzése érdekében az EU jelenleg arról próbál megállapodásra jutni WTO-partnereivel, hogy hozzák létre a földrajzi eredetmegjelölések többoldalú jegyzékét, másrészt a borokra és szeszes italokra érvényes oltalmakat terjesszék ki más termékekre is.

A tárgyalásokon előterjesztendő listáról azonban először maguknak a tagállamoknak kellett megállapodniuk, mert a javasolt tételek közül nem mindegyikben volt teljes az egyetértés. Egyes tagállamok ugyanis olyan termékeket is fel akartak vetetni a listája, amelyek szerepeltetését a többiek vagy az Európai Bizottság nem tartották indokoltnak.

A szerda estére véglegessé vált jegyzék 22 borfajtát, illetve szeszes italt, valamint 19 más mezőgazdasági és élelmiszeripari terméket tartalmaz. Az előbbiek közül az unió egyebek mellett az olyan eredetmegjelölések kizárólagos használatára tart igényt, mint a Beaujolais, a Bordeaux, a Bourgogne, a Champagne, a Cognac, a Malaga vagy a Saint-Emilion. Az egyéb termékek sorában többek között a görög Feta és a francia Roquefort sajt , valamint a bolognai Mortadella szerepel a listán.

Franz Fischler, az EU agrárbiztosa a jegyzék véglegesítése után kijelentette, hogy az unió mindent el fog követni a WTO-tárgyalásokon az adott régiókhoz kötődő minőségi termékek jobb védelme érdekében. Ennek azonban értelemszerűen nemcsak az európai termékekre kell vonatkoznia, hanem ki kell terjednie az olyan világszerte ismert egyéb márkanevekre, mint például az indiai Darjeeling tea, a guatemalai Antigua kávé vagy a marokkói Argan étolaj - tette hozzá.

FigyelőNet

   « vissza

Föoldal mail