CIKKEK

Bábolna csak egyben eladó

2003. 08. 28.

Számos intézkedést tett a veszteség csökkentése érdekében a mintegy 40 milliárd forintos éves árbevételű Bábolna Rt. vezetése az utóbbi időszakban. Velez Zoltán, a társaság elnöke szerint ezek hatása az idei év első felében már érzékelhető. Az előző év hasonló időszakához képest csaknem egymilliárd forintnyi eredményjavulás tapasztalható, míg a vállalatcsoport szintjén ez meghaladja a 1,5 milliárdot. Tavaly a Bábolna Rt. vesztesége 7,7 milliárd forint volt. Ezzel szemben az idén – három tervezési variációban – 2,8–3,6 milliárd forint negatív eredményt irányzott elő a cégvezetés. E törekvést a csoport tervezett privatizációja is megköveteli.
A magánosítást csak egyben, és megfelelő szakmai háttérrel rendelkező csoporttal, vagy csoportokkal tudja elképzelni a vezetés – közölte az elnök. Bábolna az utolsó, nemzetközi szinten is jelentős agrárvállalat, amely nemzeti értéket képvisel, ezért a privatizációt – amely egyébként a kormány kompetenciája – kellő figyelemmel és szakmaisággal kell végrehajtani – fogalmazott Velez Zoltán.
Az idei évre szóló üzleti terv célkitűzéseinek eléréséhez öszszehangolták a vágóipari termelést és a kereskedelmi rendszert, folyamatosan csökkentették a késztermékkészleteket, javították a termelés hatékonyságát, és a korábbinál hatékonyabb kontrolling rendszert építettek ki. Szeptember 14-én munkába áll a cégnél nyolcvan kezdő szakember, akiket négy hónapon keresztül képeznek majd. E lépések mellett a társaság vezetése a baromfipiac jövőbeli élénkülésével is számol. A tapasztalatok ugyanis azt tükrözik, hogy a szektor túljutott a mélyponton, s most már enyhe javulást mutat a piac.
A cég racionalizálta kereskedelmi tevékenységét, és mind a belföldi, mind az exportpiacon növelni tudta értékesítését. A nyugati országok felé irányuló kivitelnél döntően a libamájnál és más prémium termékeknél számítanak további növekedésre, míg a keleti export a hagyományos vágottbaromfi-termékeknél hozhat javulást. A hazai piacon pedig a továbbfeldolgozott termékekre helyez kiemelt hangsúlyt a társaság. E cikkek értékesítésének támogatására új marketingstratégiát is kialakítottak, amely magában foglalja a vállalat termékeinek újrapozicionálását és az újak piaci bevezetését is. A programot a korábbinál hatékonyabb logisztikai támogatással is megerősítették.
A Bábolna Rt.-nél az üzleti terv célkitűzései mellett fontos szerepet kell kapnia a tőkehelyzet rendezésének és a szakmai indokokkal alátámasztott profiltisztítás folytatásának is – állította az elnök. Hozzátette: a jelenlegi vállalati profil még mindig jóval szélesebb, mint ami egy kizárólag baromfiipari orientációjú élelmiszer-ipari vállalatnál indokolt lenne. A vállalatnál mintegy 40 új termék piaci bevezetését is tervezik. Ugyanakkor számos helyen modernizációs fejlesztésekre is szükség lenne, de a mai pénzügyi helyzet mindössze szinten tartó beruházásokat tesz lehetővé. Technológiai, technikai fejlesztést leginkább a vállalat mezőgazdasági ágazata igényelne. Az élelmiszer-ipari üzemekben pedig a vágó- és a feldolgozóvonalak egyes elemei közötti kapacitásösszhang megteremtése, optimalizálása várat magára.

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar egyik legnagyobb múltú, országos kiterjedésű vállalata jelenleg 3330 dolgozót foglalkoztat, közülük 1150 főt Bábolna térségében. Ugyanakkor a cégcsoport az érdekeltségi körébe tartozó leányvállalatokkal összesen több mint 5 ezer dolgozónak biztosít munkát, valamint az integrációban további 25 ezer család foglalkoztatását teszi lehetővé.

VG

   « vissza

Föoldal mail