CIKKEK

Sajt és bor

Különös "menüt" ízlelgethettek azok a vendégek - meghívottak -, akik nemrégiben a sepsiszentgyörgyi Park vendéglõ hagyományteremtõ rendezvényén jelen voltak. A félkörben, ízlésesen megterített asztalokon sajtféleségek és borkülönlegességek csábították - ismételt kóstolásra - a szép számban jelenlévõ "szakértõket". A bõséges kínálat, mi tagadás, hamar megteremtette a sajt - és bornap rendezvény kívánta hangulatot. A szervezõknek kijáró elismerést most mégsem a minõségi borfelhozatal teremtette derû nyomán írjuk le. A helyi Culin Art Tour Egyesület, a közélelmezési vállalkozókat és hobbiból szakácskodókat összefogó szervezõdés a megelõzõ idõszakban is sok, figyelmet érdemlõ kézdeményezésével hívta fel magára a figyelmet. A tömörülés vezetõje, Nagy László, akárcsak a Park vendéglõt szakértelemmel vezetõ Kovács István a kisvállalkozók, -termelõk támogatásával szilvapálinkás rendezvények, sörfesztiválok után a táplálkozás szempontjából igen fontos sajttermékekre és a borkóstolás rejtelmeire kívánta ráirányítani a figyelmet. S bár sajtkészítményekben fölötte gazdag az övezet, a megye szívesen fogadta a Fehér megyébõl bejelentkezett (!) magyarlapádi Biomilk kft. felhozatalát, mint ahogy meglepetés volt a bodzavidéki Szaramás kínálata is, és a bölöni, illyefalvi, mikóújfalusi kft-k készítményei mellett a Brassó megyei Rucar magántermelõi kóstolója is sajátos ízt nyújtott. Bizonyítva, hogy most, amikor az övezet egyik politikai alakulata etnikai alapon kívánja a vállalkozók szövetségét "újraszervezni", a termelõ ráérez a piac törvényeire... A sajtkészítmények kultuszát Bakó Zoltán, e szép szakma mestere, vállalkozóként is sikeres tulaj felvezetõje tette sikeressé. Az ízlésesen palackozott enyedi-csombordi borokról mit is mondhatnák, amit még nem örökítettek meg a krónikák? Talán azt, hogy jó volt látni, milyen szép számban jelentkeztek a távolság dacára a rendezvényen, és hogy az általuk felkínált nedû... sok-sok elismerést szerzett. Ezt annál is inkább leírhatjuk, hiszen a borkóstoló laudációt az "itteni ital" nemzetközileg is kiemelkedõ szakértõje, dr. Csávossy György tartotta. Szavai, útmutatásai "megédesítették" a hírneves történelmi borvidékrõl Háromszékre érkezõ nedût. És el ne felejtsük megemlíteni, megkóstolhattuk az aradhegyaljai fehérborok kitûnõ zamatát is. Mi mással zárhatnánk tehát e rövid tudósítást, mint azzal, amit Albert Álmos polgármester is elmondott köszöntõ beszédében, hogy a sajt -bornapok nyitánya hagyományteremtés reményét hintette el...

FLÓRA GÁBOR - 

   « vissza

Föoldal mail