CIKKEK

Tárcavita az agrárbüdzséről

Újabb 100 milliárdos gazdahitel az EU-s felkészüléshez?

2003. 08. 25.

Az FVM igényeinél 70-80 milliárd forinttal kevesebb támogatást biztosítana a Pénzügyminisztérium az agráriumnak 2004-ben az uniós dotációk ellenére is – tudta meg lapunk. Máris beindult a politikai lobbi, hogy a PM az EU-s pénzeket ne használhassa fel a hazai költségvetési források megtakarítására. Elképzelhető, hogy a gazdák újabb 100 milliárdos kedvező hitelcsomagot kapnak elmaradt fejlesztéseik pótlására.

Az agrártárca igényeinél jóval kisebb, mintegy 270 milliárd forintos támogatási összeget tervez a Pénzügyminisztérium 2004-re az agráriumnak – értesült lapunk. Miközben az ágazat – különböző előrejelzések szerint – jövőre 120-130 milliárd forintnak megfelelő EU-s dotációt is kap, az előirányzott keret csak 30-40 milliárddal haladná meg az idei 230-240 milliárdos agrárbüdzsét, és 70-80 milliárddal elmaradna az FVM 350 milliárd forint körüli pénzügyi igényétől. Ebből kitűnik, hogy a PM az uniós pénzek egy részét az eddigi hazai agrár-költségvetési források kiváltására használná fel – állítják szakértők.
Nem hivatalos információink szerint az FVM azt szeretné, ha a nemzeti költségvetés jövőre legalább az ez évi, 230-240 milliárd körüli támogatási keretet biztosítaná, vagyis abba az EU-s pénzek „nem számítanának bele”. Így adódhatna a kívánatosnak tartott, 350-360 milliárd forintos teljes dotációs összeg. Úgy tudjuk, ennek érdekében máris beindult a politikai lobbi. Az MSZP agrárpolitikai munkacsoportja támogatja, hogy a kormány az uniós pénzeket ne a nemzeti források részleges helyettesítőjeként, hanem azokon felül kezelje – értesültünk.
A PM ugyanakkor szakértők szerint az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény rendelkezéseiből indul ki, amelyek évente legalább reálértéktartó, GDP-bővüléssel arányos agrártámogatási növelést írnak elő. A jövő évi minimális összegnek 260-270 milliárd forint felelne meg. Ez foglalná magában az EU-s forrásokat, a hozzájuk kapcsolódó nemzeti kiegészítéseket (közvetlen kifizetéseket, fejlesztési hozzájárulásokat), illetve az ez évről áthúzódó „determinációkat”, amelyeket jövőre ki kell fizetni. Úgy tudjuk, a PM kalkulációi mintegy 5 milliárd forintos, egyelőre le nem kötött forrást is tartalmaznának, amelyeket a belépés után is megmaradó, nem EU-s forrásokhoz kötődő nemzeti támogatási jogcímekre használhatna fel az FVM. E dotációs szándékokat még nem véglegesítette a kormány.
Ma jelentősen különbözik a két tárca megítélése abban, hogy 2004-ben mekkora lesz az ez évről áthúzódó támogatási összeg – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a PM 35-40 milliárd forinttal számol, az FVM viszont 70 milliárdos nagyságrendet is elképzelhetőnek tart. Egyelőre kérdéses az is, hogy a mostanitól gyökeresen eltérő dotációs struktúrában a gazdák mikor juthatnak majd a támogatásokhoz. E szempontból különösen fontosak a közvetlen kifizetések. Az EU-ból e címen 70 milliárd forintnak megfelelő összeget lehet igénybe venni, amelyet Magyarország 30 százalékkal (mintegy 80 milliárd forinttal) egészíthet ki. A tervek szerint az agrártárca legalább a nemzeti kiegészítés kiutalását előbbre kívánja hozni. (Az uniós előírások szerint ugyanis e pénzeket a leginkább meghatározó szántóföldi növénytermelésben november 16. és január 31. között fizetik.) Gondot okozhat azonban, hogy ehhez is működőképes kifizetési rendszer kell. Ez szakértők szerint az első fél évben nem lesz meg, ezért a dotációk részleges kiutalására leghamarabb a jövő nyári aratás után nyílhat mód.
A közvetlen költségvetési támogatási igényt ugyanakkor csökkentheti, hogy – legalábbis a mai szakértői elképzelések szerint – ősztől újabb kedvezményes hitelcsomag állhat a gazdák rendelkezésére. (Mint ismert, a kormány az aszálykárok enyhítése érdekében nemrég már 50 milliárdos, állami garanciával is ellátott kölcsönkeret mellett döntött.) Az újabb előnyös hitelcsomag az uniós felkészüléshez szükséges fejlesztéseket segítené, illetve a későbbi pályázatos EU-s pénzek elnyerése érdekében saját erőhöz juttatná a termelőket. Értesüléseink szerint a konstrukcióról a napokban elkezdődhetnek az egyeztetések. Az ágazati szakértői elképzelések szerint 100 milliárdos keretre lenne szükség, de e nagyságrend indokoltságát – tudtuk meg FVM-es forrásokból – a számítások egyelőre nem támasztják alá.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail