CIKKEK

Lezárult a MiZo-felszámolás

A Vectigalis felkutatta a nem jelentkező termelőket

2003. 08. 21.

Lezárult Baranya történetének több szempontból is rekordnak számító felszámolási eljárása, a MiZo-ügy. A mintegy két és fél évig tartó eljárás nem csak az eddigi legnagyobb ilyen jellegű gazdasági ügylet volt, de egyben a legnagyobb figyelem is kísérte a folyamat alakulását.

A MiZo-felszámolás utolsó érintettjei is megkapták pénzüket, ezzel véget ért az eddigi legnagyobb baranyai felszámolási történet. A szakmai körökben egyértelműen sikeresnek minősített felszámolás keretében az A-B-C-D-E kategóriába sorolt hitelezők igényeit 100 százalékban elégítette ki a felszámoló Vectigalis Rt., míg az F kategóriába tartozó tejtermelők követeléseit 47 százalékban fizették ki.
Maga az eljárás két és fél évvel ezelőtt kezdődött, amikor a MiZo Baranyatej Rt. hitelezői egymás után adták be felszámolási kérelmüket a tartozásait nem, illetve csak nagy késedelemmel rendező cég ellen a bíróságra. Miután a cég működését addig finanszírozó hitelező bankok bizalma is megingott, a Baranya Megyei Bíróság elrendelte a felszámolást. A cég több megyére kiterjedő beszállítói kapcsolatai, illetve a termékek ismertsége kapcsán az ügy országosan nagy érdeklődést váltott ki.
-- Az eljárás első évében még szakmai körökben sem hitte senki, hogy megmarad a MiZo, a legtöbben arra számítottak, hogy az amúgy is tejfölösleggel küzdő ágazatban a cég, illetve a szállítóinak leírásával alakul ki a várt egyensúly. Ezt mutatták a társaságra abban az időben tett, úgymond eszközértékre szóló 0,5--1,5 milliárdos ajánlatok -- válaszolt lapunk kérdésére dr. Varga Jenő, a felszámoló Vectigalis Rt. elnök-vezérigazgatója, akit az eljárás mérlegének megvonására kértünk.
Mint a felszámoló hangsúlyozta, a második évben már érvényesült az a stratégia, amely a méretében, termelési volumenében közép-kelet-európai szempontból is versenyképes cég stabilizálását célozta. Ezt az akkor megnyilvánuló, fokozódó érdeklődés is mutatta, ami a magyar érdekeltségekkel rendelkező multik, illetve a hazai agráriumhoz kötődő befektetők részéről érkezett. Az ilyen módon élesedő verseny alakította ki végül is az 5 milliárd forintos vételárat, plusz a készletekért fizetett 1,9 milliárdot.
-- A MiZo megmaradása, úgy vélem, hozzájárult a hazai agrárstruktúra megmaradásához. A termelők ilyen mértékű kifizetése és az eljárás közben folyósított állami támogatás stabilizálta a forráshiánynyal küzdő termelők pénzügyi helyzetét -- mondta dr. Varga Jenő.
A mintegy 4,862 milliárd forintról döntő kifizetési tervezet április közepén emelkedett jogerőre. Az érintettek többsége május 31-ig megkapta a pénzét, a nyári hónapokban a Vectigalis felkutatta a nem jelentkező termelőket. A MiZo Rt.-t néhány héttel ezelőtt törölték a cégjegyzékből.

Az új tulajdonosok
A céget a dalmandi Détej Kft., a ceglédi Ce-Göd Kft. és a sárvári Agro-Vital Kft. konzorciuma vásárolta meg és működtette tovább Új MiZo Rt. néven. Idén év elején a Dalmand Rt. által alapított Détej kivásárolta a másik két kft. részesedését, amivel hozzájutott az abszolút többséget jelentő 84 százalékos részvénypaketthez. Miután a Dalmand Rt. Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe került, ezért a befektető áttételesen az Új MiZo Rt. tulajdonosi körében is megjelent. Az üzletember korábban a cég továbbfejlesztési terveiről nyilatkozott lapunkban.

Dunántúli Napló

   « vissza

Föoldal mail