CIKKEK

Nem vonzó az aszálykárelőleg a gazdáknak?

Az érdekképviseletek szerint bonyolult az FVM-rendelet, a tárca kérelemnövekedésre számít

2003. 08. 13.

A kisebb, néhány hektáros termelőknek nem éri meg, hogy hektáronként 3 ezer forintért utánajárjanak az aszálykár-támogatás igénylési és ügyintézési feltételeinek – állítják ágazati érdekképviseletek. Szerintük a kormány kevés dotációs előleget nyújt. A tárca a támogatási kérelmek növekedésére számít a következő napokban.

Több termelő számára nem vonzó az a 3 ezer forintos hektáronkénti előleg, amelyet a kormány nyújt a szántóföldi növénykultúrákat ért idei aszálykárok részleges kompenzálására – mondta lapunknak Deák Ferenc, a Magyar Parasztszövetség főtitkára. Mint ismert, az FVM hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a gazdák eddig mindössze 784 millió forint támogatást igényeltek az e célra elkülönített 10 milliárdos költségvetési keretből, holott a kár nagyságát a minisztérium is 100 milliárdos nagyságrendűre becsüli. A dotációs előleg iránti igényeket augusztus 20-ig lehet benyújtani a tárca megyei hivatalaihoz.
Elsősorban a kisebb, néhány hektáros termelőknek nem éri meg, hogy hektáronként 3 ezer forintért utánajárjanak az igénylési és ügyintézési feltételeknek – közölte Deák. Szerinte a mai helyzet azt bizonyítja, hogy a kormány az előleg mértékét túlságosan kis összegben határozta meg. Az indokolatlan óvatosság pedig azzal magyarázható, hogy az FVM nem tudta mértékadó módon felmérni a szárazság miatti károkat – tette hozzá.
Németh Imre agrárminiszter szerint a tárca arra számít, hogy a gazdák zöme az augusztus 20-i határidő lejárta előtti napokban adja be dotációs előleg iránti kérelmét. A károk tényleges nagyságát pedig egészen november 30-áig be lehet majd jelenteni. A vissza nem térítendő támogatás azoknak járhat, akiknél a terméskiesés eléri vagy meghaladja a 30 százalékot. Deák ugyanakkor úgy vélte, hogy e dotációs kritérium a kármérséklésből több olyan termelőt is kizárhat, akik egyébként feltétlenül rászorulnának a támogatásokra. Előfordulhat, hogy egyes gazdák nem tudják kellően bizonyítani veszteségeiket, míg másoknál a kármegállapításnál figyelembe vett termelési bázis lehet alacsony az elmúlt években is sújtó aszály miatt.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elsősorban a bonyolultnak tartott számítási módszert és az aszálykárok rendezéséről szóló jogszabály rossz kommunikálását teszi felelőssé a várokozáson aluli termelői érdeklődésért. Magyar György, a szervezet titkára szerint a gazdák egy része nem tudja értelmezni az FVM támogatási rendeletét, ezért az MOSZ továbbra is úgy ítéli meg, hogy a 10 milliárdos kompenzációs keret nem sok, de számos termelő egyelőre nem tud hozzájutni a forrásokhoz.
A korábban jogosnak tűnő kárigényeket ugyanakkor csökkentheti, hogy július közepén az időjárás a korábbiaknál csapadékosabbra fordult, ez pedig egyes térségekben javított az őszi növénykultúrák (kukorica, napraforgó, cukorrépa) helyzetén. Magyar szerint több gazdálkodó úgy látja, hogy összesített aszálykára nem éri majd el a 30 százalékot, ha az őszi növényeket is betakarítja. Ezért a 30 százalék felett károsodott nyári kultúrák után most nem igényel támogatási előleget, mivel azt később előreláthatólag vissza kellene fizetnie.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail