CIKKEK

Vágóhidak százai alkalmatlanok

Az uniós higiéniai előírások teljesítéséhez komoly beruházások kellenek

2003. 08. 14.

Több száz magyar vágóhíd nem felel meg az EU higéniai előírásainak, noha zömüknek jövő májustól teljesíteniük kellene azokat, hogy elkerüljék a termeléskorlátozást. A nélkülözhetetlen beruházások megvalósításához a hamarosan megjelenő, ötmilliárd forint keretű SAPARD-program nyújthat segítséget.

Több mint 300 vágóhíd még a belföldi higéniai előírásoknak sem felel meg. Ezeket minél hamarabb be kellene zárni, mert gyenge minőségű árut állítanak elő, s letörik az árakat – mondta lapunknak Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára. Hozzátette, mintegy 200 olyan vágóhíd működik, mely megfelel a magyar előírásoknak, az EU-belépésig azonban komoly beruházásokat kell végrehajtani, hogy megfeleljenek az új követelményeknek.
Ilyen és hasonló célokra – például új környezetkímélő vagy szennyvízkezelő technológiák alkalmazására, korszerű csomagolóanyagok használatára – igényelhetnek támogatást elsődleges feldolgozást végző üzemek az augusztus közepén megjelenő SAPARD-program keretében.
Az új kiírás szerint akár 250 millió forint támogatást is elnyerhetnek a pályázók. A támogatás öszszege azonban a bekerülési költség legfeljebb 40 százalékát teheti ki – tájékoztatta a Világgazdaságot Lendler Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársa.
Az ötmilliárd forint keretöszszegű juttatást 75 százalékban EU-s, 25 százalékban hazai forrásokból biztosítják. Kitétel, hogy csak már meglévő üzemek fejlesztése dotálható, vagy zöldmezős beruházás esetén igazolni kell, hogy a beruházás nem növeli az ország teljes feldolgozói kapacitását. A mintegy 26 igénylési jogcímből a pályázatban csak egy jelölhető meg.
Azok az üzemek, amelyeknek most nincs lehetőségük ilyen költséges beruházásokra, a csatlakozás után hasonló feltételek mellett a strukturális alapokból szintén tudnak majd támogatásokat igényelni.
Nem okoz problémát a csatlakozás annak a 14 – főleg uniós exportra termelő – húsfeldolgozó üzemnek, amely már most minden tekintetben teljesíti a feltételeket. Emellett átmeneti mentességet kapott 44 nagy kapacitású vágóhíd 2006. december 31-ig, ezeknél többnyire olyan átalakításokra van szükség, mint az elkülönített öltöző építése, hiányos csempézet pótlása.
Menczel Lászlóné szerint az uniós követelményeknek még meg nem felelő üzemek előtt két lehetőség áll. Az egyik, hogy igénybe veszik a SAPARD-program adta lehetőségeket, hogy alkalmassá váljanak az EU piacára való termelésre. Másik lehetőség, hogy jelenlegi adottságaikkal termelnek tovább, kizárólag hazai piacra. Ebben az esetben évi legfeljebb 1000 számosálla-tot dolgozhatnak fel, ami mintegy 5000 sertésnek felel meg.
Az összkapacitások csökkenése azonban szakértők szerint semmiképpen nem fenyegeti a hazai húsfeldolgozó ipart, ugyanis az a néhány nagyüzem, amely már jelenleg is megfelel az uniós előírásoknak, lefedi a magyar feldolgozói kapacitás mintegy 70-80 százalékát.

Kovács Róbert - VG

   « vissza

Föoldal mail