CIKKEK

Kevés és drága a búza Európában

Az unió Dél-Amerikából vásárolna genetikailag nem módosított kukoricát az olcsóbb, amerikai gm-termény helyett

2003. 08. 12.

A hőség és a szárazság miatt a tavalyinál jóval kisebb az idei gabonatermés Európában. A piaci egyensúly megbomlását az árak július eleje óta tartó emelkedése tükrözi: Chicagóban egy tonna búza szeptemberi szállításra 130-132 dollárba, egy tonna takarmánykukorica 83-84 dollárba kerül. Ugyanezen termények ára tegnap a BÁT-on 35–37 ezer, illetve 31–34 ezer forint volt. Az EU búzaexportja jórészt a tagországokon belüli eladásokra korlátozódik, takarmányból importra szorul.
Július óta felfelé rohannak a nemzetközi gabonaárak a globális aszálykárok hatását mutatva. Még azokban az országokban is kisebb lesz a termés (USA, Kanada, Ausztrália, Oroszország, de idetartozik Magyarország is), amelyeknek egyébként marad exportra terménye. A chicagói árutőzsdén egy tonna szeptemberi szállítású búzáért 130-132 dollárt kérnek, míg egy tonna takarmánykukoricáért 83-84 dollárt. A Budapesti Árutőzsdén a búza tonnája tegnap 35–37 ezer forintba, a kukoricáé 31–34 ezer forintba került.
A drágulás értelemszerűen továbbgyűrűzik a lisztárakba, ami miatt az ősztől várhatóan Európa számos országában többe kerül majd a kenyér. A takarmánygabonák árnövekedése értelemszerűen a húsárakban érződhet meg.
Az Európai Unió agrárszervezeteit tömörítő COPA-COGECA szerint az idén 192 millió tonna gabonára van kereslet az EU-ban, a 197 millió tonnás össztermés ennél alig lesz több. A tavalyi betakarítás eredménye 209 millió tonna volt, ezen belül az étkezési búza mennyisége 93,1 millió tonnáról 86,3 millióra esik. A szűkülő kínálat miatt az Európai Unió a múlt héten lényegében lezárta búzakivitele lehetőségét tagállamai területéről. A meghagyott kiskaput azonban, a naponkénti tendereztetést – ellentétben korábbi terveivel – nem torlaszolja el pótvámmal.
Németországban a múlt évinél kisebb, bár jó minőségű termés elégnek ígérkezik a lakosság ellátására, ugyanakkor a termelők gyorssegélyt kértek a kormánytól az aszály okozta károk miatt. Összesített kárukat egymilliárd eurósra teszi érdek-képviseleti szervezetük, a DVB. Nagy-Britannia eddig már mintegy 700 ezer tonna búzát adott el az EU-ban, s ennek még a többszöröse (2,5-2,7 millió tonna) vár külföldi vevőre. Gabonájára főként a spanyol, az olasz, a portugál és az ír piacokon, vagyis a mediterrán térségben várnak.
Nem jobb a helyzet a kelet-európai, hagyományosan búzaexportáló országokban sem. Ukrajna búzából mintegy hárommillió tonnás importra szorul. Eddig orosz és kazah szállítási ígéretet kapott. S bár összesített gabonatermése is csökken, sajátos módon 10,7 millió tonnás gabonaexportja rekordot dönthet, főként erős kukorica- és takarmányborsó-kivitel révén. Románia Franciaországtól kapott a közelmúltban 70 ezer tonna bú-zát, mivel a szükségesnél egymillió tonnával lesz kevesebbje az idén.
Bulgária még „tartja magát”, bár ott meg felmerült az exportra kivetendő pótvám lehetősége. Igaz, a hírt cáfolták (a növekvő belföldi árak mellett egyébként is egyre kevésbé érdemes exportálni), de a kormány hozzányúl az intervenciós alaphoz. Nem kizárt, hogy végül ez az ország is búzaimportra szorul. Ismert, hogy Magyarországon is csak szerény, 300-400 ezer tonnás búzatöbblet keletkezett, ami viszont könnyen eladható a szomszédos államokban. Várhatóan a kukoricatermés is gyenge lesz.
A búzával ellentétben mindenképpen kevés lesz a takarmánykukorica az unióban. Az ötmillió tonnás hiányt várhatóan Dél-Amerikából, ezen belül is Argentínából elégíti ki a tizenöt tagú tömörülés, mert ebből az országból várható genetikailag nem módosított növény. Bár néhány gm-termény már az unió országaiban is használható takarmányozásra, az USA-ban termesztettek nem tartoznak ezek közé. Olaszországban ötéves mélyponton, 7,6 millió tonna körül várható az idei kukoricatermés. Franciaországban is kevesebb lesz a kukorica, de ott csak annyit importálnak, amennyit saját rizszsel, búzával, árpával nem tudnak helyettesíteni. Az unióban szó van az intervenciós takarmánykészletek felszabadításáról is.

VG

   « vissza

Föoldal mail