CIKKEK

Új árakkal kezdõdik az új év

Megyei körkép

2002. december 13.

Az év elsõ munkanapján új árlista fogadja a vásárlókat az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban, de a közüzemi szolgáltatók is többet számláznak. Húsba vágó döntésrõl számoltak be a tejesek és a húsfeldolgozók. A közlekedés is felzárkózott a többi ágazathoz, 4-6 százalékos jegydrágulásra lehet számítani.
Az elõzetes információk szerint az élvezeti cikkek közül a cigaretta mintegy 10 százalékkal drágul. A szeszesita- lokért és az üdítõkért is többet kérnek januártól. Mielõtt útra kelünk, nem árt figyelembe venni az új tarifákat. A vonatjegyek elõreláthatólag mintegy 5-10 százalékkal drágulnak, ezzel együtt a távolsági és a helyi buszközlekedés is többe kerül. A megyeszékhelyen 6,9 százalékos tarifaemelésrõl döntöttek. Veizer Jánosné forgalmi vezetõ elmondta: a buszjegy -- elõvételben -- 90-rõl 96 forintra drágul, az összvonalas havi bérlet 2440 helyett 2610 forint. Kiigazították a „bliccelési tarifát” is: a helyszíni pótdíj kétszáz forinttal, 2700-ra nõtt. Kovács Sándor Lóránttól, a Didaktika Autósiskola Kft ügyvezetõjétõl megtudtuk: elõreláthatólag bizonyos képzési kategóriák 2003 júliusától áfakötelesek lesznek, így elkerülhetetlen a tandíjdrágulás. Õk márciusra idõzítik a 6-8 százalékos áremelését.
Minimum tízszázalékos árnövekedést szeretne a sütõipar. Brunner Róbert, a kaposvári Brunner Kft ügyvezetõ igazgatója szerint a piacon jelentõs a túlkínálat, ez mégsem indokolhatja az emelés elhalasztását. Véleménye szerint ennyit még a lakosság is elvisel. Horváth Zoltán, a kaposfõi pékség vezetõje úgy vélte: a jelenlegi kilónkénti 90-125 forint helyett 140 forintos kenyérátadási árra volna szükség. Ez a kiflinél és a zsemlénél 12-13 forintot jelentene.
-- Általánosan 4-5 százalékos áremelés volna indokolt -- mondta Francz Rezsõné, a Dráva Tej Kft ügyvezetõ igazgatója.
rancz Rezsõné kifejtette: ildomos volna, ha a nettó 105 forintos literenkénti tejár 110 forint lenne, a trappista sajt kilója 950-rõl 1000 forintra emelkedne. A desszert- termékeknél inkább 7-8 százalékos áremelés szükséges, mintsem a gyakran emlegetett 3-4 százalék.
Csaknem 400 fajta mirelitáru -- hús, zöldség-gyümölcs, tészta, félkész termék -- árának rendezése van terítéken az MM Gasztronál. Széles József ügyvezetõ tegnap elmondta: a hónap közepén kezdik kötni a 2003-as beszállítói szerzõdéseket. Az árindex alakulásáról addig korai beszélni. Nem terveznek áremelést a cukormanufaktúránál, legalábbis az elsõ félévben. Horváth Éva cégvezetõ kifejtette: a régióban 25 nagyobb vevõjük van, kordában akarják tartani az árakat. Azt, hogy miként tudja megvalósítani törekvéseit a húsipar, sok mindentõl függ. Mindenesetre a 7-10 százalékos húskészítmény-áremelést indokoltnak vélte Kovács László, a Kometa Kft vezérigazgatója. Hangsúlyozta: a termékek ára alacsonyabb a szükségesnél, gyakran a tavalyit közelítõ árszinten adják a kereskedelemnek. Az emelés azonban -- mint fogalmazott -- függ a fogadókészségtõl. Az ügyben egy-két héten belül döntés születik. Ponekker László, a kaposvári Privát Hús Kft tulajdonos ügyvezetõje kiemelte: alapvetõen a támogatási rendszeren múlik, hogy milyen árakon számláznak 2003-ban. Az energia- és a járulékos kiadások megkövetelnék az emelést, csakhogy jelenleg is tekintélyes a felhozatal.

Harsányi Miklós - Somogyi Hírlap

   « vissza

Föoldal mail