CIKKEK

Joghurt és anyatej

Kik azok a barátságos baktériumok? Hogyan kerülnek a szervezetbe? Már az anyatej is segít!

2003. 08. 05.

A "barátságos baktériumok" lelőhelye: a joghurt

Fontos táplálékaink a savanyított tejtermékek , azon belül is kiemelkedően a joghurtok. A joghurt azon kívül, hogy jó ízű, számos kedvező élettani hatással rendelkezik. Jótékony hatása egyrészt a tápértékbeli minőségéből ered, másrészt a benne található élő joghurtkultúrából. Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitaminforrás. Összehasonlítva a tejjel , a joghurt gyakran még több proteint és kálciumot is tartalmaz, mint a tej . Ezeken kívül sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, viszont relatív kevés kalóriát.

Azok a savanyú tejtermékek , melyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket. Az élő joghurtkultúra különböző "barátságos baktériumok" összessége, amelyek a tejet joghurttá savanyítják és számos egészségügyi haszonnal bírnak.

Ilyen "barátságos baktérium" többek között a Lactobacillus bulgaricus , vagy a Streptococcus termophilus , melyek jellemzően megtalálhatók minden joghurtban, vagy például egyes Bifidobaktériumok, amelyek különösen sok pozitív élettani hatással rendelkeznek.

"Első baktériumunk"

A joghurtba, egyre gyakrabban, bekerül egy másik baktérium is: ez általában a Bifidusbaktérium egy fajtája. A Bifidus különleges baktérium: ez az egyetlen, amelyik kizárólag az emberre jellemző, szó szerint "az anyatejjel szívjuk magunkba". Az újszülött bélflórája még steril, kialakulása az anyatejjel való tápláláskor kezdődik meg. A bélflóra baktériumainak megjelenése - amely nagyban függ az étrendtől, a környezeti hatásoktól és az egyéni adottságoktól -- fontos szerepet játszik abban, hogy a méhen kívüli világhoz alkalmazkodni tudjunk.

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy az emésztőrendszerben megtelepedő első baktériumok fontos szerepet játszanak az újszülöttek immunrendszerének kialakulásában, és képesek meggátolni a szervezet "ökoszisztémájában" óhatatlanul felbukkanó kórokozók terjedését.

Nők Lapja

   « vissza

Föoldal mail