CIKKEK

Tenyészállat-kiállítás Beresztelkén

2003. 08. 05.

Szombaton, augusztus 2-án, Beresztelkén haszonállat-kiállítást tartottak, melynek mottója "Évente egy borjú" volt. Az elmúlt időszakban lezajlott rendezvényektől eltérően Beresztelkén a román tarka fajtájú növendék állatokat, 0,6-18 hónapos tenyészüszőket mutattak be agazdák.

Suba Kálmán állattenyésztő mérnök, az Állatnemesítési és Szaporodásbiológiai Hivatal igazgatója tájékoztatott, hogy 66 tenyészüszőt és egy bikát vonultattak fel a helyi állattenyésztők. A Beresztelkén és környékén élő tejtermelők arról híresek, hogy az utóbbi években növendék állataik utódellenőrzött bikáktól származnak. Ez szombaton is látható volt az állatok minőségi-küllemi állapotán, s ami ennél is jelentősebb, hogy nagy tejhozamúak.

A rendezvényen jelen volt dr. Reman Domokos György mérnök, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Vízügyi és Környezetvédelmi Minisztérium keretében működő Állatnemesítési és Szaporodásbiológiai Országos Ügynökség vezérigazgatója, dr. Kelemen Atilla RMDSZ-képviselő, a képviselőház mezőgazdasági szakbizottságának alelnöke, Timar Liviu mérnök, a meyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság végrehajtó igazgatója, Trasculescu Emilia mérnök, aligazgató, dr. Roman Mircea , a marosszentgyörgyi Semtest - BVN Rt. igazgatója. A kiállítás szakvéleményezői Suba Kálmán mérnök, és dr. Silvas Emil voltak. A megmérettetés szoros volt, ugyanis szebnél szebb egyedeket hoztak el a gazdák. A bírálóbizottság tíz első, második és harmadik díjat osztott ki kategóriánként. A kiállítás nagydíját, az igen értékes kolompot, amelyet a megyei Mezőgazdasági Szaktanácsadó Központ ajánlott fel, a beresztelki Mózsi Sándor akasztotta állata nyakába. Az állattenyésztői nagydíjat - ugyancsak kolompot - a beresztelki Farkas Árpád vette át. Ezt a Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság, a Megyei Állatnemesítő és Szaporodásbiológiai Hivatal, a Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége ajánlotta fel.

A beresztelki rendezvény főszervezője a helyi Szarvasmarha-tenyésztők Szövetsége és a polgármesteri hivatal volt.

Népújság

   « vissza

Föoldal mail