CIKKEK

Tovább apad a búzafelesleg

Az EU-ban felfüggesztették az exporttendereket

2003. 08. 04.

Az Európai Unióban a múlt héten bizonytalan időre leállították a gabonakiviteli tendereket, miután a helyi össztermelés várhatóan csak kevéssel haladja meg a belső igényt. A globális búzakínálati előrejelzés is tovább gyengült, így a csökkenő fogyasztás ellenére folytatódik majd a búzafeleslegek gyors eróziója.

A napokban négymillió tonnával tovább csökkentette a 2003/04. évi globális búzatermésre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Gabonatanács (IGC), amely így már csak alig egymillióval haladja meg az előző idénybeli szintet. Az európai s újabban a kanadai és ausztrál becslések romlását ugyanis az USA-beli, közel-keleti, valamint észak-afrikai jobb hozamok sem tudják maradéktalanul ellensúlyozni.
Ezért, jóllehet a világfogyasztás is ötmillió tonnával kisebb lehet a korábban jelzettnél, folytatódik a globális készletek erős apadása: az idény végéig 22 millió tonnával szűkülhetnek. Az öt vezető exportőr (Argentína, Ausztrália, az Európai Unió, Kanada és az USA) együttes készletei mindazonáltal négymillió tonnával magasodhatnak majd a 2002/03-as zárószint fölé, főleg a markáns amerikai többlet miatt.
A betakarítás előrehaladtával gyengülő hozambecslések a búza világpiaci árait mintegy 10 százalékkal emelték az elmúlt hetekben. Ám a durva szemű gabonák piaci trendje már nem ilyen egyértelmű az IGC szerint, noha összességében hárommillió tonnával felfelé (927 millióra) módosította a termés-előrejelzését.
Az Európai Unióban meghatározatlan ideig (sejthetően hoszszú hónapokra) felfüggesztették a szabadpiaci gabonakiviteli tendereket, amire – jelentette a Reuters – nyolc éve nem volt példa. A váratlan intézkedés újabb lendületet adhat az amerikai búzaáraknak, míg a nyugat-európaiakat csak némileg mérsékelheti. Az EU a világ harmadik legnagyobb búzaexportőre, ám az idei kínálata lényegesen – 93,11-ről 86,30 millió tonnára – szűkülhet.

VG

   « vissza

Föoldal mail