CIKKEK

Milliárdok élelmiszer-kutatásra

A KÉKI kilenc pályázattal nevezett integrált kutatási és kiválósági hálózati projektekre

2003. 07. 29.

Az EU 6. kutatási keretprogramja részeként 24 élelmiszer-minőségi és -biztonsági kutatási projekt és 12 ösztönző kampány megkezdését irányozta elő erre az évre, a közösség 166 millió eurós támogatásával. Magyarországról a Központi Élelmiszer-tudományi Kutató Intézet (KÉKI) 9 pályázattal nevezett a versenyre az uniós támogatásokért.

Az Európai Unió történetében először összesen csaknem 20 milliárd eurót szánnak élelmiszer-minőségi és -biztonsági kutatási célra 2003–2006 között. Az első körben 200 pályázat érkezett Brüsszelbe. Magyarországról tegnap annyit sikerült kideríteni, hogy csak a KÉKI-ből 9 pályázat érkezett integrált kutatási és kiválósági hálózati projektekre.

„Európában büszkék vagyunk élelmiszereink minőségére, ám a tudósok közreműködésével még tovább javíthatunk ezek minőségén és biztonságosságán” – idézte a Rapid az illetékes biztos, Philippe Busquin szavait Az új kutatási projektek olyan témakörökhöz kapcsolódnak, mint az élelmiszerekhez kapcsolható betegségek és allergiák, az élelmiszerek hatása az egészségre, környezetbarát termelési módszerek és környezeti egészségi kockázatok. Az új projektek zöme hozzájárulhat ahhoz, hogy a legfrissebb kutatási eredmények mielőbb felhasználásra kerüljenek a fogyasztók egészségének védelmében, vélik a szakértők Brüszszelben.

A 2003. január 1-jén indult 6. kutatási-fejlesztési keretprogram felhívására az áprilisi jelentkezési határidőig 200 pályázat futott be a jelenlegi tagállamokból, a tagjelöltektől és más országokból, amelyek ugyancsak részesei a keretprogramnak. A 666 résztvevőből 103 a kis- és középvállalkozások száma, ami bizottsági megítélés szerint nem kielégítő arány. A független szakértők és a bizottsági illetékesek közös döntése értelmében az idén 36 projekt megvalósítása kezdődik el, az EU 166 millió eurós hozzájárulásával. Mivel a vártnál jóval több a megvalósításra érdemes pályázat, számos esélyest máris átsoroltak a jövő évre.

VG

   « vissza

Föoldal mail