CIKKEK

Kiszorulhatnak a hazai piacról a tejtermelõk

A végsõ kvótatárgyalások során a tejágazat esetében sikerült jelentõsen közelíteni egymáshoz az Európai Unió-s és a magyar álláspontot. Megfelelõ állami beavatkozás nélkül azonban a hazai tejtermelõk és feldolgozók kiszorulhatn

2002. december 10.

Idén az évi 250-260 milliárd forintos forgalmat elkönyvelõ tejágazat összességében 12 milliárd forintos költségvetési pénzforrással számolhatott, de 2003-ban legalább 20 milliárd forintra lesz szükség a versenyképesség fenntartásához – nyilatkozta a Népszavának Csákvári László a Tej Terméktanács elnöke. Hangsúlyozta: a hazai ipari felhasználásra szánt 1, 72 milliiárd literes tejtermelés 85 százaléka már ma is extra minõségû, és a tejtermékek többsége is megfelel az uniós követelményeknek. Az árverseny döntheti el, ki marad talpon és ki lesz kénytelen kivonulni a piacról. Csákvári László figyelmeztetett: Magyarországon a tej felvásárlási ára 0,31 euró, ami megegyezik az uniós árakkal, miközben Csehországban ez 0,25, Szlovákiában 0,26 és Lengyelországban is csak 0,27 euró. Jelenleg a tejágazatban csupán a minõségi tej literjére kifizetett 5,2 foirintos költségvetési támogatást kapja a termelõ, és ez kevés a korszerûsítésre, beruházásra.
A hazai felvásárlási árak jövõre várhatóan némileg emelkednek majd, miközben az EU-ban csökkenõ tendencia érvényesül. A csatlakozást követõen, ha az állam nem nyújt megfelelõ támogatást, könnyen elõfordulhat, hogy a multik a szomszédos országok alapanyagát fölhasználva látják el termékeikkel a magyar piacot is. A hazai termelõk és feldolgozók számára újabb lehetõség a Sapard program, melynek elsõ két ütemében jó néhány termelõ és feldolgozó pályázott beruházási, fejlesztési támogatásra. El kell érni, hogy az Unió termelõihez hasonlóan, a magyar gazdálkodók bevételeinek nagyobb része ne a tej árából, hanem a különféle támogatásokból származzon. Kizárólag így alakíthatók ki versenyképes árak.
Információink szerint az eredeti magyar kvóta kérelemben 2,2 milliárd liter szerepelt, amit késõbb 2,14 milliárd literre módosított a magyar tárgyalófél. A legutóbbi értesüléseink szerint az EU 1,941 milliárd literre kínál kvótát, ám 2006-ig, a termelés alakulását figyelembe véve további 47 millió literrel bõvíthetne hazánk.
Csákvári László szerint bíztató, hogy az elmúlt három évben ugyan 30 ezerrel csökkent a tejelõ tehenek száma és jelenleg csak 368 ezer jószágot fejnek a gazdaságokban, a nyert tej mennyisége mégsem lett kevesebb. Ez még mindig nem elegendõ, további hatékonyságnövelésre és a költségek csökkentésére kell törekedni. Egyebek mellett az állam támogathatná olyan gyüjtõ edények beszerzését, amelyben két napig eltartható a tej , ahogyan ez az EU számos országában gyakorlat, és így nagyobb mennyiség, gazdaságosabban szállítható.

Népszava

   « vissza

Föoldal mail