CIKKEK

Drágul a búza a világpiacokon

Az Európai Unió idei termelése hatmillió tonnával szűkülhet

2003. 07. 21.

A nemzetközi búzaárak új lendületet vettek, elsősorban az európai kínálat szűkülése, illetve az amerikai export fellendülése nyomán. A drágulást spekulációs tényezők is segítik például a hazai piacon is. A washingtoni agrártárca mindazonáltal a napokban a korábbihoz képest mérsékelte a 2003/04. évi chicagói árfolyamra vonatkozó előrejelzését a növekvő helyi készletekre hivatkozva.

Chicagóban szerdán, kétnapos csökkenés után újra több mint két dollárral (118 dollár közelébe) drágult a szeptemberi jegyzésű amerikai búza ára, tonnában számolva. Európában a mértékadó francia búzáé pedig már a 135 dollárt is átlépte az európai terméskilátások romlása, az olasz kereslet felerősödése, illetve a helyi gazdák spekulációs kivárása nyomán. Egy tegnapi jelentés szerint az USA búzakivitele 18 százalékkal erősödött a múlt héten, ami átmenetileg további lendületet adhat a helyi jegyzéseknek.
Washingtonban mindazonáltal nem számítanak komolyabb drágulásra, sőt, a legújabb, múlt pénteken megjelent és a Bloomberg által ismertetett előrejelzésben a júniusi becsléshez képest tonnánként csaknem 3,7 dollárral mérsékelték a 2003/04-es kereskedési évben várható chicagói árintervallum alsó és felső határát: 102, illetve 124 dollárra. Az idény végi átmenő készletek ugyanis a korábban jelzettnél közel négymillió tonnával nagyobbak lehetnek az USA-beli kínálat erős növelése, illetve a keresleti prognózis leszállítása miatt.
Ezzel együtt az amerikai agrártárca (USDA) – csakúgy, mint a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) – a júniusinál rosszabb képet fest a 2003/04. évi globális búzatermésről, hiszen az szerinte már mintegy három és fél millió tonnával marad el az előző idényben aratott mennyiségtől, mindenekelőtt az európai, azon belül is elsősorban a kelet-európai kínálat markáns szűkülése következtében. A tavaly még az exportőrök élmezőnyében szerepelt Ukrajna például várhatóan mintegy 2,5 millió tonna búzaimportra szorul, amire 16 éve nem volt példa. Ám az Európai Unió kínálata is 6 millió tonnával szűkülhet. Franciaországé 5 millió tonnával maradhat el a tavalyi 37 milliótól, nem beszélve az olaszországi hozamok erős minőségi és mennyiségi romlásáról. Az exportőrök esélyei így egészében véve javultak, jóllehet Észak-Afrika importigénye mintegy félmillió tonnával kisebb lehet a júniusban vártnál.
A magyarországi exportőrök számára – a hagyományos délszláv reláció mellett – továbbra is Románia határ közeli területei mutatkoznak a legígéretesebb piacnak, ahová ráadásul immár vámmentesen szállíthatnak. Ám kérdés, hogy nem veszítenek-e a már előre lekötött fuvarokon, ha a belföldi árszint tovább nő. Ez utóbbira az Agrograin szerint minden esély megvan, hiszen jelenleg nemcsak spekulációs megfontolások, hanem a hazai készletfinanszírozási és raktártámogatási politika is a „bespájzolásra” ösztönzi a termelőket.

VG

   « vissza

Föoldal mail