CIKKEK

Kiöntik a tejet az őrségi gazdák

2003. 07. 16.

Összeomlott az őrségi tejfelvásárlási rendszer, miután az eddig napi 2500-3000 liter tejet felvásároló Zalarét Kft. felbontotta a szerződését a tejbegyűjtést és -szállítást végző Horváth Gyula őriszentpéteri vállalkozóval. A 22 őrségi település 180 tejtermelőjét érintő döntés miatt a gazdák napi több ezer liter tejet kénytelenek kiönteni.

Az őrségi tejfelvásárlási rendszer 12 évig működött változatlan formában: Horváth Gyula két autóval naponta kétszer gyűjtötte be a tejet a kistermelő gazdáktól, majd tovább értékesítette azt előbb a Szombathelyi Tejipari Vállalatnak, 2000 óta pedig a zalaszentgyörgyi Zalarét Kft.-nek.

Horváth Gyula kérdésünkre válaszolva elmondta: a Zalarét Kft. idén nyáron minőségi okokra hivatkozva bontotta fel egyoldalúan a három éve érvényben lévő szerződést, holott eddig egyetlen alkalommal sem jelezte, hogy bármilyen kifogása lenne az őrségi gazdáktól átvett tejjel, ráadásul azok a vizsgálatok sem mutattak minőségi problémákat, amelyeket egy hatósági laboratóriumban tíznaponta folyamatosan végeztek.

Konrád Zoltán, a Zalarét Kft. ügyvezetője azt közölte: valóban felbontották az őriszentpéteri vállalkozóval kötött szerződésüket, ám ennek okairól nem kívánt nyilatkozni. Horváth Gyula szerint egy 12 éve működő felvásárlási rendszer omlott most össze, mivel a szerződés felbontása óta a térség valamennyi tejipari cégével tárgyalt, ám sehol sem tartanak igényt az őrségi tehéntartók tejére.

Az őrségi tejtermelők a tejátvétel megszűnésével átlagosan évi több százezer forintos bevételtől esnek el. Pongrácz Sándor kercaszomori gazda például napi 15-25 liter tejet adott el a felvásárlónak, így évente 250-300 ezer forintot keresett a négy tehene által adott tejből.

– Amióta megszűnt a felvásárlás, a lefejt tej nagyobb részét az udvar végén lévő trágyadombra öntöm ki – mondja Pongrácz Sándor. – A magas állattartási költségek miatt a négy tehénből kettőt el kell adnom, de örülhetek, ha darabonként 70-80 ezer forintért vevőt találok rájuk.

Cs. P. - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail