CIKKEK

Tejút Vajháton át az unióba

2002. november 8.

A hódmezõvásárhelyi nagyüzem most azért került az érdeklõdés középpontjába, mert a közelmúltban adták át az uniós normáknak is megfelelõ fejõházat. Nagy szükség volt már rá, hiszen a vajháti tehenészet évek óta az ország legtöbb tejet adó telepei közé tartozik, évente tizenötmillió liter extra minõségû tejet állít elõ -- tudtuk meg Fekete Balázs állattenyésztési igazgatótól. Az eddig mûködõ két tejház kapacitása kisebb volt, mint a tényleges tejtermelés, ugyanakkor továbbra is szeretnének kizárólag extra tejet termelni és megfelelni az ISO és HAPC minõségbiztosítási rendszernek. A gazdaság elsõként dicsekedhetett az országban azzal, hogy állományszinten tízezer liter fölé emelkedett a tehenenkénti éves hozam. A mostani 10 526 literes tejtermelés még növelhetõ, megközelíthetõ a genetikai teljesítõképesség felsõ határa. A beruházás azért is fontos volt, mert az uniós csatlakozással egyre szigorúbb minõségi elvárásoknak kell megfelelni. A fejõház megfelel a szigorodó környezetvédelmi szabályoknak, víztakarékos mosó-, illetve öblítõrendszerével az eddigi ivóvíz-felhasználás a felére csökkenthetõ.
A háromszázmillió forintos beruházáshoz az agrártárca nyolcvanmillió forintnyi pályázati támogatással járult hozzá. A kétszer harminckét állásos fejõházat a legkorszerûbb technikával szerelték föl, a fejés egész mûveletsora higiénikus. Valamennyi tehén nyakába egyedi elektronikus azonosítást szavatoló szerkezet található, így az állat ezernyi tulajdonsága számítógépre kerül. A telepen büszkék arra is, hogy eddig tizenkét olyan tehenük volt, amely életében százezer liternél több tejet adott. Az országban hatvan ilyen jószágról tudnak. A hódmezõvásárhelyiek közül kettõ, Cinci és Csörgõ még él.
Naponta negyvenezer liter tejet szállítanak a gazdaságból a Sole Hungaria Rt. szegedi üzemébe, ahol szintén az uniós csatlakozásra készülnek. A hazai tejpiac második legnagyobb feldolgozócége idén háromszázötvenmillió liter tejet dolgoz fel, és hatalmas beruházásokba kezdett. A 2,3 milliárd forint felét a szegedi, negyedét-negyedét a pásztói meg a bácsbokodi üzem fejlesztésére fordítják. Bõvítik a gyártási kapacitást, a választékot, s közben továbbra is a figyelem középpontjában áll a minõség megõrzése, javítása és az új termékek bevezetése. A már népszerû trappista mellett egyre népszerûbbek a mozzarella sajt , valamint a különleges technológiával készült krémfehérsajtok.
Az uniós csatlakozásra való felkészítésben szerepet vállalt a Tej Terméktanács is. A jelenlegi piacszabályozási rendszer bõvül az Európai Uniótól átvett elemekkel, alkalmazásuk nem kis feladat a tejpiac szereplõinek -- állapította meg Csákvári László, a terméktanács elnöke. Az ágazat nagy gondja, hogy növelni kellene a hazai tejfogyasztást, mert csak akkor lehet szinten tartani, esetleg növelni a tejtermelést. Az éves tejkvóta változatlanul kétmilliárd liter, de az idén is négyszázmillió liter tejfelesleg exportját kell megvalósítani. Az ehhez szükséges 5,1 milliárd forint nagy részét már elõteremtették -- részint a tejtermelõk, a feldolgozók befizetéseibõl, részint az FVM kasszájából --, de további 1,1 milliárd szükséges a tejpiaci egyensúly megteremtéséhez.

Szabad Föld

   « vissza

Föoldal mail