CIKKEK

Nehezen értelmezik az agrárreformot

2003. 07. 07.

Az Európai Bizottság, a jelenlegi és a leendő EU-tagállamok számára is komoly fejtörést okoz az unió közös agrárpolitikájáról a közelmúltban született reformmegállapodás (VG, 2003. június 27., 1. oldal). „A politikai alku még nem a végleges egyezség, mert nem fed le minden kérdést” – idéz a Bruxinfo egy neve elhallgatását kérő, a megállapodást és az uniós agrárreformcsatákat jól ismerő brüsszeli illetékest, aki szerint a tagállamok még ölre mennek majd egymással a részletkérdések megvitatása során a következő hónapokban.
Miközben azonban a jelenlegi tagállamokat is érheti meglepetés, a megállapodás legnagyobb hiányossága, hogy szinte teljes bizonytalanságban hagyja a majdani tagokat. Franz Fischler mezőgazdasági biztos ugyanis – az egyszerűség kedvéért – a bővítést érintő kérdéseket technikainak (vagyis a politikai kérdések körül forgó vitán kívül állónak) nyilvánította.
Az új tagokkal kapcsolatban mindössze arról esik szó a közelmúltbeli megállapodásban, hogy a közvetlen kifizetések jelenlegi tagállamokra érvényes csökkentését mindaddig nem alkalmazzák, amíg jövedelemtámogatásuk el nem éri a normális szintet. A csatlakozó országokban ezt a kitételt garanciaként értelmezik arra, hogy a kifizetések nem csökkennek a tavaly decemberi koppenhágai megállapodáshoz képest.
Brüsszeli források szerint azonban a szöveg csak annyit tartalmaz, hogy az Európai Bizottság javasolja majd a tagállamoknak: mentse fel a tíz újonnan belépőt a csökkentés és az átcsoportosítás alól az átmenet idejére. A kérdés tehát még nincs eldöntve, és Franciaország állítólag határozottan ellenezné a kivételezést.
Az sincs még eldöntve, hogy mit értsenek a támogatások „normális” szintjén: az 5 ezer euró feletti éves közvetlen kifizetésben részesülő gazdákra vonatkozó csökkentett, vagy az annál kevesebbet kapók esetében érvényes változatlan szintet. A csatlakozó országok rosszabbul járnának, ha a termelőiknek juttatandó támogatást a mostani tagok évről évre mérséklődő keretéhez mérnék. Nem tisztázott egyelőre még az sem, hogy a majdani tagok esetében milyen bázisidőszakot vegyenek figyelembe az egységes gazdasági támogatás – amely lényegében az összes jogcímen járó közvetlen kifizetések összevonásából alakul ki – mértékének meghatározásakor.

VG

   « vissza

Föoldal mail