CIKKEK

Aszályhitelt szorgalmaznak

2003. 07. 02.

Mintegy 15 milliárd forint vissza nem térítendő állami dotációt és 60 milliárdnyi, állami garanciával és kamattámogatással ellátott hitelt szorgalmaznak az aszálykárosult gazdáknak a mezőgazdasági bizottság szocialista képviselői – közölte tegnap Magda Sándor, a testület elnöke. Értesüléseink szerint az intézkedéseket az MSZP parlamenti frakciójának mezőgazdasági munkacsoportja és a frakcióvezetés is támogatja. Szocialista politikusok lapunknak elmondták: a bejelentés alapvető célja, hogy a mai, illetve a jövő heti kormányülés előtt „megdolgozzák” a kabinetet, egyúttal pedig „külső” segítséget nyújtsanak a pluszpénzek megszerzéséhez az FVM-nek.
Információink szerint a mezőgazdasági munkacsoport már korábban Medgyessy Péter miniszterelnökhöz fordult, hogy a kormány a költségvetés általános tartalékából biztosítson többletforrásokat az aszálykárok kompenzálásához, illetve a sertés- és a tejpiaci válság kezeléséhez. Az FVM-nek ugyanis – figyelembe véve a kabinet által elrendelt, mintegy 3,7 milliárd forintos takarékossági intézkedést is – nincsenek mozgósítható tartalékai. További gondot okoz, hogy a minisztérium különböző hitelprogramokhoz már felhasználta a költségvetési törvényben rögzített idei agrárgaranciákat is.
Az MSZP – hasonlóan több ágazati érdekképviselethez – úgy ítéli meg, hogy a szárazság miatti veszteség elérheti a 100 milliárd forintot. A kompenzációs javaslat szerint a hozamcsökkenés 15 százalékának megfelelő kártérítést kellene kapnia azoknak, akiknél a terméskiesés – növénykultúráktól függően – eléri a 15-30 százalékot. A három hektár alatti területet művelő gazdák hektáronként 20 ezer forintos normatív összeget kapnának.
Az FVM ugyanakkor egyelőre nem nyilatkozik a tervezett intézkedések részleteiről. Németh Imre agrárminiszter bejelentése szerint az ügyben előreláthatólag a jövő héten dönt a kormány. Korábban a tárca is úgy ítélte meg, hogy a mai helyzetben kedvezményes hitelekre, illetve normatív kárenyhítő támogatásokra van szükségük a gazdáknak.

VG

   « vissza

Föoldal mail