CIKKEK

Kevesebb búza Európából

Újra átrendeződhet a világ legnagyobb exportőreinek rangsora

2003. 07. 02.

Az új búzaidényben jóval nagyobb termést várnak az amerikai kontinens és Ausztrália vezető exportőrei, ugyanakkor Európa, mindenekelőtt Ukrajna kínálata érezhetően szűkülhet a mostoha időjárás következtében. A nagy hozambeli eltérések nyomán újra átrendeződik a világ búzakereskedelme.

A 2003/04. évi globális búzatermelés mintegy két és fél millió tonnával elmaradhat a most zárult idényben aratott mennyiségtől, mindenekelőtt az európai, azon belül is elsősorban a kelet-európai kínálat markáns szűkülése következtében. Emiatt az elmúlt kereskedési évben még a vezető exportőrök közé tartozó Oroszország és főleg Ukrajna kivitele lényegesen csökkenhet, amit Észak- és Dél-Amerika, valamint Ausztrália többletkínálata várhatóan nem pótol maradéktalanul a világpiacon. Így a globális export is mintegy hárommillió tonnával kisebb lesz a washingtoni agrártárca (USDA) Bloomberg által ismertetett előrejelzése szerint.
A nagymértékben eltérő terméskilátások alapján lényegesen átrendeződhet a búza világkereskedelme, amelyből a hazai termelők ezúttal minden bizonnyal kimaradnak, megfelelő exportalap híján. A megváltozott helyzetből a tengerentúli szállítók profitálhatnak a legtöbbet, közülük is mindenképpen az USA, ahol a múlt évinél jó 40 százalékkal több őszi búza teremhet. Ezt jelzi, hogy az egyik fő importőr, Egyiptom ismét visszatért az amerikai búzához, és összesen 300 ezer tonnát vásárolt belőle júliusi és augusztusi szállításra. Az exportőri világranglistán Ausztrália is megint felzárkózhat az USA mögé a második helyre, és Kanada, valamint Argentína is újra bekerülhet az első öt közé.
Ám még sok minden változhat, főleg a mintegy fél évvel később arató déli féltekén. Ausztrália éppen tegnap mérsékelte közel 9 százalékkal az új termésre vonatkozó előrejelzését. Igaz, még ez is eléri a 20 millió tonnát, ami kétszerese lenne az előző idénybeli, a súlyos aszály által erősen leapasztott mennyiségnek. Nyugat-Európa kínálata is várhatóan gyengül, Olaszország meghatározó észak-nyugati régiójában például 20 százalékkal kisebb hozamokat jeleznek a már folyó aratáskor. Az Európai Unió legnagyobb termelője, Franciaország idei kínálata is mintegy 10 százalékkal elmaradhat a tavaly betakarított 37 millió tonnától, bár a héten megérkezett esők még javíthatnak a helyzeten. Nagy-Britanniában is 2,5-5 százalékkal gyengébb termést várnak. Régiónkban Románia már jelenleg is bevitelre szorul, és a legújabb bolgár prognózis is több mint egymillió tonnával marad el a tavaly aratott mennyiségtől. Ráadásul az új termés közel háromnegyede várhatóan csak takarmányminőségű lesz a balkáni országban.

VG

   « vissza

Föoldal mail