CIKKEK

A fagytámogatás késik

2003. 07. 03.

Bár már az aszály pusztít a földeken, az érintett termelők még mindig nem kapták meg a szaktárcától a fagykárok miatt megígért támogatást. Martonosi György makói honatya sürgeti az agrárminisztert.
Makón és térségében kevés a szőlő és a gyümölcsös -- a megyében ezeket tizedelte meg a leginkább az év eleji fagy -- , ám a szántóföldi növényeket is sok helyütt tönkretették a mínuszok. A gazdák által tett kárbejelentések összegzését alapul véve a repce például ezerkétszáz, az őszi árpa ezerhatszáz hektáron károsodott súlyosan. A szakemberek becslése szerint, figyelembe véve a várt átlagtermést, összesen félmilliárdos kár érte a fagy miatt a Makó környéki termelőket. A mezőgazdasági minisztérium az érintetteknek támogatást ígért, ám mind a mai napig nemhogy pénzt nem kaptak a gazdák, de még arról sem értesítették őket, mikor és milyen mértékű támogatásra számíthatnak -- mondta el minapi sajtótájékoztatóján Martonosi György makói parlamenti képviselő.

A honatya az őt felkereső gazdák érdekében írásbeli kérdéssel fordult Németh Imre földművelésügyi miniszterhez, mielőbbi intézkedést kérve. Martonosi György a miniszternek megírta: a térség gazdálkodói nem csak a fagykárok miatt, illetve az állami segítség eddigi elmaradása miatt vannak nehéz helyzetben. Most aszály pusztít a földeken, válságban van a sertés- és a tejágazat , sokan utolsó tartalékaikat élik fel vagy hitelből kénytelenek folytatni a gazdálkodást. A honatya ezért azt kérte a tárcavezetőtől, mielőbb tájékoztassák a termelőket, mikor és milyen központi támogatást remélhetnek, illetve sürgette a kifizetések megkezdését.

A fagykárokról szóló bejelentéseket az érintettek egyébként már hónapokkal ezelőtt megtették az illetékes falugazdász-irodákban. A miniszternek a képviselő írásbeli kérdésére a parlamenti szabályok szerint két héten belül kell válaszolnia.

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail