CIKKEK

Az EU elégedett a mezőgazdasági reformmal

2003. 06. 27.

Franz Fischler, az Európai Unió mezőgazdasági biztosa csütörtökön üdvözölte a mezőgazdasági miniszterek luxemburgi megállapodását a közös agrárpolitika reformjáról, mert az megítélése szerint új, versenyképesebb korszakot nyit az uniós mezőgazdaság működésében.
Mezőgazdasági politikánk alapvetően megváltozik. A közvetlen kifizetések zöme ezután már nem függ a termelés volumenétől. Gazdáink számára olyan rendszert nyújtunk, amely stabilizálja jövedelmüket és lehetővé teszi, hogy azt termeljenek, ami a fogyasztóknak kell. Fogyasztóink és az adófizetők többet kapnak a pénzükért. Ez a reform egyben erőteljes üzenet a külvilágnak is. Búcsút mondunk a régifajta támogatási rendszernek, amely jelentősen torzította a nemzetközi kereskedelmet és ártott a fejlődő országoknak.
Elmondta, hogy a mai döntéssel Európa erős helyzetbe kerül a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai fejlesztési programjában. Az EU elvégezte a házi feladatát, most a többieken a sor, hogy sikerre vigyék a kereskedelmi tárgyalásokat. A cancúni miniszteri értekezleten az EU csak akkor lesz kész bevetni megnövekedett tárgyalási tőkéjét, ha kap valamit cserébe. Nincs egyoldalú leszerelés. A labda most mások térfelén van, például az Egyesült Államokén, amelynek mezőgazdasági politikája továbbra is rendkívülien torzítja a kereskedelmet.

A közös agrárpolitika (KAP) reform fő elemei: az uniós mezőgazdasági termelők 2005-től egyetlen kifizetést kapnak, amely döntően független lesz a termeléstől. Korlátozott mértékben fenn lehet tartani annak a termelés szintjéhez igazítását, hogy elkerüljék a termelés abbahagyását. Döntő mértékben a kifizetés környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, állat- és növényegészségügyi, állati jólét jellegű normákhoz fog igazodni és ahhoz, hogy a termőföldeket jó mezőgazdasági és környezeti állapotban tartják-e.

Erősödik a politika vidékfejlesztési eleme, a gazdák több pénzt kapnak a minőségért, a környezet védelméért. A nagyobb gazdaságok járandóságainak csökkenéséből finanszírozzák az új vidékfejlesztést. Egy pénzügyi "fegyelmi mechanizmus" biztosítja, hogy a 2013-ig lefektetett agrárköltségvetést ne lépjék túl.

A terméktámogatási rendszereket több ponton módosítják: a tejágazatban a vaj intervenciós árát 25 százalékkal mérséklik négy év alatt, ami az Agenda 2000 programjához képest további 10 százalékos árcsökkentést jelent, a sovány tejpor intervenciós árának 15 százalékos csökkentése 3 év alatt viszont változatlanul megmarad. A gabonaszerktorban maradnak az intervenciós árak. Változások lesznek a rizs, a durumbuza, az olajosmagvak, a keményítős burgonya és a száraztakarmány árrendszerében.

A rizs esetében a harmadik világ segítése céljából 50 százalékkal csökkentik az intervenciós árat, amely így tonnánként 150 euró lesz és évi 75 ezer tonnára szorítkozik. A termelők kompenzálására itt a közvetlen termelési támogatást tonnánként 52 euróról 177 euróra emelik. Ebből 102 euró az egyetlen kifizetés része lesz és a garantált maximális termőterület alapján élvezett úgynevezett történelmi jogok alapján fizetik ki. A fennmaradó 75 eurót más tényezők függvényében.

A tejágazatban a miniszterek úgy döntöttek, hogy 2015-ig meghosszabbítják a jelenlegi kvótarendszert. A vajnál jövőre 70 ezer tonna felett állítják le az intervenciós felvásárlást, ez a mennyiség 2007-ben már 30 ezer tonnára csökken.

Gondola

   « vissza

Föoldal mail