CIKKEK

Szerződést bontott a MiZo

A tej nem megfelelő minőségére hivatkozva az Új-MiZo Rt. Egyházasfalun, Nagycenken, Mosonszentmiklóson és Győr-Ménfőcsanakon felbontotta a szerződést, megszűnt a tej átvétele. A gazdák helyzete ellehetetlenült.

2003. 06. 24.

Egyházasfalun hiába termelnek tejet a házi tehenészetek, ezentúl vagy maguk dolgozzák fel azt, vagy más megoldást keresnek az értékesítésre. Az Új-MiZo nem vesz át több tejet tőlük. Németh Ferencné, az egyházasfalui tejátvevő vezetője mutatja az Új-MiZo levelét, melyben közlik, a nyerstej nem kielégítő minősége miatt a termékértékesítési szerződést felbontják, a nyerstej átvételét pedig június 21-től beszüntetik.
Az egyházasfalui tejtermelők állítják, ugyanúgy etetik az állatokat, mint korábban, amikor jó tejet adtak le, áprilisban volt extra minőségű is. Érthetetlennek találják, hogy egyszerre mindenki "elfelejtett" minőségi tejet vinni az átvevőhöz. Így aztán a literenkénti ötven-hatvan forintos tejár is öt forintra zuhant.
- Nem elég, hogy az évekkel ezelőtt összejött 180 ezer forintos MiZo-tartozásból néhány hete csak 85 ezer forintot kaptunk kézhez, most már a tej átvételét is megtagadják - panaszkodik Eső János. - Nekünk szerencsére csak két tehenünk van, de még így sem tudunk mit csinálni a tejjel .
- Nagy csapás ez nekünk, hiszen három évtizede foglalkozunk tehenekkel, ma már tizenötöt tartunk - mondja Rózsa Ferencné.
- Éves szinten öt-hatszázezer forintba kerül a tehenészet fenntartása, gondolhatja, mit éreztünk, amikor kijöttek az ötforintos tejárral . Az pedig csak a föle, hogy már át sem veszik a tejet . Meg kell válnunk a tehenektől. Tartunk tőle, ilyen körülmények között az ára igen alacsony lesz...
Az Új Mi-Zo Rt. felvásárlási főosztályvezetője, Schaub Mihály érdeklődésünkre elmondta: idén a havi háromszori mintát és annak vizsgálati eredményét figyelembe véve, az egyházasfalui családi tehenészetekből származó nyers tej gyakran nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyvben rögzített feltételeknek. Ezen túlmenően öt alkalommal találtak "idegen vizet" a tejmintában , azaz a feltételezések szerint a tejmennyiséget tudatosan vízzel növelték. Schaub Mihály elmondta még: Győr-Moson-Sopron megyében tejminőségi problémák miatt Egyházasfalu mellett Nagycenken, Mosonszentmiklóson és Győr-Ménfőcsanakon mondták fel a szerződést.

Hogyan zajlik a tejminősítés ?
A hivatalosan lezárt és a termelő kódját viselő tejmintákat - amelyek vételezése a gazdák képviselői előtt történik - a tejipartól független Budapesti Nyerstej Minősítő laboratóriumában vizsgálják meg. Itt állapítják meg a tej fizikai és kémiai jellemzőit, higiéniai állapotát (szomatikus sejtszámát és mikrobaszámát). A laboratórium csak akkor fog a tejminta -analizáláshoz , ha a termelői kódszámos zár sértetlen.

Kisalföld Online

   « vissza

Föoldal mail