CIKKEK

Sajtos programok a Művészetek Völgyében

2003. 06. 19.

Második alkalommal vesz részt a kapolcsi fesztiválon a Magyar Sajtklub. A Művészetek Völgye jó helyszínül szolgál arra, hogy a klub a sajt történelmével, kultúrájával és művészetével ismertesse meg a völgybelieket. A Sajtudvar idén is Taliándörögdön, a Francia Udvarban várja a látogatókat. Mivel a sajthoz legjobban talán a bor illik, ezért sajtklub a régió borászainak válogatott boraival körítve kínálja majd a hazai sajtok színe-javát. Az udvarba látogatókat különböző sajtos programok, játékok, bemutatók várják majd nap nap után.

A fesztivál alatt több napon át is sajtból lesz a völgy . Taliándörögdön, a Francia Udvarban a tavaly oly nagy sikerű sajt- és borbár várja a látogatókat. Reggelente válogatott tejtermékek és péksütemények kerülnek az asztalokra. Programokban sem lesz hiány, hiszen az udvarban hétvégenként sajtos színdarabokat tekinthet meg a közönség. Emellett mindenkinek lehetősége lesz különböző játékok - pétanque, teke, sajtos darts, sajtos társasjátékok és sajtos dobótábla - kipróbálására is. A gyerekeknek is kedveskedik a Sajtklub: gyermekjátszónkban, a Sajtkuckóban logikai és ügyességi játékok, keresztrejtvény, szókereső, kifestő, puzzle várja őket nap nap után. Hétvégére eljön hozzájuk a bábok királya, Kemény Henrik, alias Vitéz László is egy kis sajtos csihipuhira.
A tavalyi sajtos Guinness-rekordkísérlethez méltó meglepetéssel is szolgálnak majd a közönségnek a sajtkirály megválasztásával . A jelentkezők a Francia Udvarban sajtos vetélkedők során mérkőznek meg egymással a völgy sajtkirálya címért. A királyi címet elnyerő játékost ünnepélyes keretek között trónjára - egy sajttal rakott óriási sajtmérlegre - ültetik. Az óriási sajtokat idén is a közönség fogyaszthatja el.
A Sajtklub a kapolcsi programokat is erősíti majd. Az első szombaton kerekasztal-beszélgetést tartanak a sajtnak az egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről. A fesztivál második hétvégéjén pedig dDr. Csizmadia András gasztrofilozófus, sajt - és borszakértő kalauzolja két alkalommal is az érdeklődőket a sajt és a bor tökéletes párosának világába egy kis kóstolóval egybekötve.
A Magyar Sajtklub három éve azzal a céllal jött létre, hogy elősegítse a hazai sajtkultúra fejlődődését. Van mit behoznunk: Magyarországon évente alig 5 kilogramm az egy főre eső sajtfogyasztás szemben a nyugat-európai 15-20 kg-mal. A klub célja, hogy az emberekkel megismertesse a sajtok sokoldalúságát és sokszínűségét, illetve az így szerzett információk ismeretében motivációt teremtsen a sajtfogyasztás növekedéséhez.

origo

   « vissza

Föoldal mail