CIKKEK

Nagy hajrában szervezik az új agrárhivatalt

A Soroksári úton már kijelölték a tervek szerint júliustól működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) helyét.

2003. 06. 17.

Brüsszeli sürgetésre rohammunkában folynak az előkészületek a magyar agrárkifizető ügynökség létrehozására. Ez a hivatal az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások adminisztratív hátterét biztosítja, és a tényleges kifizetéseket intézi majd. Az MVH működteti majd az intervenciós rendszert is. Mészáros Gyula, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára a Népszabadságnak elmondta: már elkészült az önálló jogi személyiséggel rendelkező, ám a mindenkori magyar agrárminiszter irányítása alatt álló hivatal alapító okirata. Most folyik a mintegy 750 fővel induló apparátus összeállítása. (Már kijelölték a hivatal vezetőjét is, ám nevét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.) Megtudtuk azt is, hogy később további 100-150 fővel gyarapszik majd ez a létszám. Ha az MVH akkreditációja Magyarország EU-csatlakozásáig megtörténik – ezért a mostani sietség –, akkor nem lesz akadálya annak, hogy a magyar gazdák hozzáférjenek az uniós pénzekhez. A hivatal helyét is kijelölték már, a Soroksári úton, a Concordia Közraktár Rt. központjában. Mészáros Gyula elmondta: az építésre, átalakításra közbeszerzési pályázatot írnak ki. Egyébként az MVH létrehozása 6,5 milliárd forintba kerül, úgy, hogy a személyi állomány zömét a jelenlegi Agrárintervenciós Központból, (AIK), a Sapard-hivatalból helyezik át, s többen érkeznek a megyei földművelésügyi hivatalokból is, ugyanis az MVH-nak regionális kirendeltségei is lesznek.

Ukrajnában a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt rossz lesz az idei gabonatermés, és az ország pótlólagos gabonaimportra szorul. Az őszi vetésű gabona kétharmada kipusztult - jelentette ki Viktor Janukovics miniszterelnök a kormány szombati ülésén Kijevben.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail