CIKKEK

Jövõre újra adósságkonszolidáció

2002. december 10.

Megkezdõdött a támogatások kifizetése a gazdák részére abból a 60 milliárd forintból, amelyet adósságkonszolidációra, illetve az elemi károk enyhítésére különített el a kormány. Jövõre újabb konszolidációs programot hirdetnek meg -- jelentette be Németh Imre földmûvelésügyi miniszter.
Az agrártárca vezetõje cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a konszolidáció során a szövetkezeteknek kedveztek. Elmondta: minden gazda a veszteségei arányában igényelhette a támogatást. Összesen 106 ezren éltek ezzel a lehetõséggel. Mivel az FVM-nek csak 60 milliárd forint áll rendelkezésére szemben a beérkezett 68 milliárd forintos kérelemmel, ezért arányos visszaosztással az igényelt összeg 87,5 százalékát kapják a termelõk. A legmagasabb összegû kárenyhítésre Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyében került sor.
Mészáros Gyula közigazgatási államtitkár szerint nem helytállóak azok a vélemények, amelyek szerint az egyéni és családi gazdaságokban az állami intézkedések csõdhullámot indukáltak. Az már 2000-ben elindult, amikor -- az APEH adatai szerint -- az egyéni vállalkozók és a családi gazdaságok adózás elõtti bruttó nyeresége 2,4 milliárd, tavaly viszont veszteségük 3,4 milliárd forint volt.
A tárcánál már dolgoznak a következõ adósságkonszolidációs programon. Az adósságelengedés a kedvezõtlen termõhelyi adottságú és a kedvezõtlen adottságú térségekre fog kiterjedni. A csomag másik része pedig a jövedelmezõ gazdálkodás feltételeit teremti meg. Még az idén kihirdetik azt a jogszabályt, amely révén kiemelt támogatást kapnak a kis tejtermelõk , hogy minõségi terméket tudjanak elõállítani. Jövõre megduplázódik a téeszeknek adható támogatás, az ehhez szükséges költségvetési források rendelkezésre állnak. Az uniós támogatási rendszerhez igazítva fennmarad a területalapú támogatás is. A gazdálkodók választhatnak, hogy jövõre tételesen akarják-e igénybe venni a normatív támogatást, vagy az átalány jellegû támogatási formát választják.

Ujvári - Dunántúli Napló

   « vissza

Föoldal mail