CIKKEK

A tej sok, a pénz kevés

Folytatódik a tejvita az agrártárca és a tejpiac szereplői között, miután a Tej Terméktanács elnöksége tegnap elutasította a szaktárca túltermelést kezelő javaslatát.

2003. 06. 13.

A Tej Terméktanács válságkezelő javaslatát az agrártárca nem fogadja el, csupán tárgyalási alapnak tekinti, a terméktanács elnöksége viszont a tárca ajánlatát nem tartja elfogadhatónak. Mint ismeretes, Magyarországon évente mintegy 400 millió liter – csak veszteséggel exportálható – tejfelesleg keletkezik. Az év elején az FVM és a Tej Terméktanács szerződést kötött, amelyben vállalták, hogy elősegítik 200–200 millió liter piacról történő kivonását.

Sirman Ferenc, a terméktanács ügyvezetője a Népszabadságnak elmondta: június 4-én a Tej Terméktanács saját kasszájából mintegy 10,6 milliárd forinttal járult hozzá 200 millió liter tejfelesleg piacról történő kivonásához. Ezzel szemben a minisztérium eddig – egy program révén – éves szinten csak 30 millió liter tej megtermelését előzte meg. A további 170 millió literhez még mintegy 8,5 milliárd forint állami támogatásra lenne szükség, ezzel szemben a minisztérium tegnapi javaslata 1,2 milliárd forintot tartalmaz – mondta Kiss Pál István, a terméktanács elnöke.

A termelők azt az elképzelést is vitatják, hogy kötelező érvénnyel, normatív alapon öt százalékkal csökkenteni akarják a tehenészetek tejleadását. Krajcsovitz András, a kondorosi tehenészet vezetője szerint pontosan ez az a mennyiség, amellyel a jobb tehenek már a nyereséget hozzák.

A termelők úgy vélik, mielőbb szükség lenne a tárgyalások folytatására, hiszen ha a piac a jelenlegihez hasonlóan szabályozatlan marad, általános lesz az a törekvés, hogy a tejfeldolgozók 13–17 forinttal csökkentik a jelenlegi 72 forintos felvásárlási árat, mondván, valakinek finanszíroznia kell az export veszteségét.

A minisztérium és a termelők képviselői a napokban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Az új tagok lobbiznak a támogatásokért

Magyarország a jövőre csatlakozó hét országgal együtt tegnap közös nyilatkozatban kérte az EU Luxemburgban tanácskozó agrárminisztereit: a közös agrárpolitika (KAP) reformjában érvényesüljön három, az újak számára fontos alapelv.

1. Bármilyen változásról döntenek is, az új tagállamok gazdáinak járó támogatás ne csökkenjen.

2. A dotációk átalakítása során ellensúlyozásként kiutalt összegek legyenek azonosak a régi és az új tagállamok számára, függetlenül attól, hogy a közvetlen kifizetéseket Koppenhágában hogyan csökkentették.

3. A vidékfejlesztési támogatásokban is érvényesüljön az egyenrangúság.

Az EU agrárminiszterei a napokban próbálnak megállapodásra jutni a KAP reformjáról.

Cz. P. - Nészabadság

   « vissza

Föoldal mail