CIKKEK

Napi 250 ezer liter tejet dolgoznak fel Pásztón

2002. november 19.

Mintegy 500 millió forint értékû logisztikai beruházásba kezdett Pásztón a Sole Hungária Rt. A környezetvédelmi mûtárgyak megépítésével is együtt járó fejlesztésben meghatározó a cég szlovákiai terjeszkedése. A SOLE ugyanis a közelmúltban megvásárolta a nagykürtösi, a korponai, az érsekújvári, valamint a nagyszombati tejfeldolgozó üzemet.

A Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács (NMTT) a napokban döntött arról, hogy a környezetvédelmi alapból 17,5 millió forinttal hozzájárul a SOLE 70 millió forint értékû szennyvíz-elõtisztítójának megépítéséhez. A szennyvíz-elõtisztító építési munkálatai már elkezdõdtek, a befejezés tavaszra várható. Az új berendezés biztosítja, hogy a szennyvíz a zsírtól, fizikai szennyezõdésektõl mentesen, illetve vegyszersemlegesítve kerüljön a hálózatba.

A SOLE Hungária Rt. – a régió legnagyobb élelmiszer-feldolgozó vállalataként – a környezetvédelmi beruházásain túl mintegy félmilliárd forint értékben indított el logisztikai és kapacitásbõvítõ beruházást. A fejlesztés 250 munkahely megtartását szolgálja, és további 30 munkahely létesítésével is együtt jár. A területfejlesztési alapból, a gazdaságfejlesztési, területfejlesztési és aktív foglalkoztatási célelõirányzatból igényelt támogatásokból a SOLE Hungária Rt. összességében 100 millió forinttal részesült.

A szennyvíz-elõtisztítóval a cégnek lehetõsége nyílik tevékenységének pásztói bõvítésére, így többek közt logisztikai központ kialakításához is. Ennek keretében 1750 négyzetméter alapterû hûtött, s további 750 négzetméter hûtés nélküli raktárat építenek Pásztón. Ezzel a SOLE budapesti raktárbázisa kisebb szerephez jut, s a cég a magyarországihoz hasonló háttérintézményt kíván teremteni szlovákiai gyáraiknak is. A határ túloldalán azonban még átszervezések szükségesek, a tejfeldolgozókat egy-egy profilra való átállítással fogják fejleszteni – tájékoztatta lapunkat Gerald Leniham, a SOLE Hungária Rt. vezérigazgatója. Hozzátéve, hogy ugyan arra készülnek, hogy Szlovákia Magyarországgal együtt 2004-ben tagja lesz az Európai Uniónak, ugyanakkor a termékek forgalmazásában a kezdeti idõszakban még korlátozásokkal számolnak Szlovákia legnagyobb tejfeldolgozó társaságánál, a SOLE-nál.

A SOLE hazai történetét illetõen érdemes megemlíteni, hogy a cataniai központú cégcsoport 1997-ben vásárolta meg a Csongrád Megyei Tejipari Vállalatból átalakított rt. részvényeinek többségét. Az Avonmore Pásztó Kft.-hez két évvel késõbb, 1999-ben jutottak. Az így létrejött tejipari fúzió révén – napi 400 ezer liter feldolgozásával – a második legnagyobb tejipari céggé fejlõdtek.

A szegedi központú SOLE Hungária Rt. 1999-ben 25, 2000-ben 30, 2001-ben 39 milliárd forintos forgalmat bonyolított. Árbevételének tavaly 4 százalék körüli, 1,7 milliárd forint volt a nyeresége. Nógrád megye vezetõ élelmiszer-feldolgozó üzemeként a SOLE Pásztón jelenleg napi 250-300 ezer liter tejet dolgoz fel, mintegy 250 fõ alkalmazott számára biztosít munkalehetõséget. A város legjelentõsebb vállalataként 2001-ben 60 millió forint helyi adó befizetésével járult hozzá az önkormányzat gazdálkodásához.

Sisák Imre, Pásztó polgármestere a beruházás indítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: a SOLE fejlesztésében nem csupán az a fontos, hogy harminc új munkahelyet létesítenek, hanem az is, hogy emellett további 250-et meg is tartanak. Egy multinacionális cég perspektívája annál is inkább meghatározó, mert az osztrák Eglo Rt. pásztói lámpagyárának bezárásával Nógrád megyében is nyilvánvalóvá vált, hogy mekkora problémát jelenthet a nagyarányú létszámleépítés egy kistérségben. A befektetés ösztönzésében az NMTT ezért is támogatta a pásztói terveket, a beruházási összeg mintegy negyedét biztosítva számukra.

T. L. - Népszabadság

Kapcsolódó link: http://www.nepszabadsag.hu

   « vissza

Föoldal mail