CIKKEK

A szaktárca ígéri, a termelők a csatlakozás után azonnal hozzájuthatnak az uniós támogatásokhoz

2003. 06. 05.

A sertéstartó gazdák szerdán egy lajosmizsei fórumon 48 óra haladékot adtak a kormánynak arra, hogy érvényesítse az egyeztető tárgyaláson született megállapodásnak megfelelő, kilónként 283 forintos felvásárlási árakat. A gazdák úgy vélik, a kormány nem tudott érvényt szerezni árstabilizáló szándékának. A fórum résztvevői felhatalmazták a Gazdaszövetség (MAGOSZ) ügyvezető elnökségét, hogy még a héten kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal.

Németh Imre agrárminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy eddig 35 ezer túlsúlyos sertést exportáltak állami támogatás mellett. Értetlenségének adott hangot a legújabb tiltakozással szemben, s beszámolt arról, hogy a felvásárlók jelzései szerint eltűntek az ólakból a piaci zavarért felelős kövér disznók. A Pick-csoport például a nekik felvásárlásra felajánlott állatok közül 2410-et nem talál, a kaposvári székhelyű Kométa pedig a sertések felét hiába kereste az állattartóknál. Ettől függetlenül – a miniszter szerint – a gazdák hozzájutnak a vállalt 283 forintos átlagos árhoz, mert a 230 forintos felvásárlási árat kiegészíti a minőségtől és értékesítési iránytól függő 50-60 forintos támogatás.

A tejpiac összeomlásához vezet, ha az állam nem segíti a belső piacon a második fél évben felesleges 200 millió liter tej exportját. – A kormányzat a tejtermelés időszakos csökkentésével szerette volna helyrebillenteni a termelés és értékesítés közötti egyensúlyt – mondta Németh Imre. Ezért minden meg nem termelt literért 10-25 forint támogatást fizettek a termelőknek. Ez az önkéntes korlátozás azonban éves szinten csak 80 millió literrel csökkenti a felesleget. A fennmaradó mennyiséget mindenki számára kötelező kvótacsökkentéssel fogják eltüntetni a tejpiacról.

A július elsejétől működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról (MVH) Mészáros Gyula közigazgatási államtitkár elmondta, hogy a legfontosabb uniós agrárhivatal felállításához kész ütemterv szerint kezdenek hozzá a SAPARD-hivatal, az Agrárintervenciós Központ (AIK), a minisztérium egyes részlegei és a megyei földművelési hivatalok bizonyos csoportjainak összevonásával. Az MVH-ban 750-en dolgoznak majd, s a hivatal közreműködésével a magyar agrártermelők az uniós csatlakozás első napjától hozzájuthatnak az EU-s támogatásokhoz. A Népszabadság kérdésére a miniszter elmondta, az új hivatal a nemzeti kifizető ügynökség szerepét is betölti. Az átalakulás nem érinti a SAPARD-hivatal további munkáját, hiszen a Brüsszel által már minősített magyar iroda szervesen integrálódik a MVH-ba.

Czauner Péter - NSZ

   « vissza

Föoldal mail