CIKKEK

MDF: a tejválság és a kormány egy éve

2003. 06. 03.

Az MDF parlamenti képviselőcsoportja felszólítja a kormányt: sürgősen intézkedjen annak érdekében, hogy megelőzzék a települések további elszegényedését, és azonnal biztosítson 100 milliárd forint forrástöbbletet az önkormányzatoknak.
Gémesi György országgyűlési képviselő a kormány egyéves tevékenységét értékelve kijelentette: minősíthetetlen a kabinet önkormányzati politikája. Hozzátette, a kormány nem tudta teljesíteni azon ígéretét, hogy több pénz jusson az önkormányzatoknak.

Az MDF-es politikus szerint bebizonyosodott, hogy a központi béremelések terheinek 20-25 százalékát az önkormányzatokra hárították, és ezzel kritikus helyzetbe sodorták a települések nagy részét. Tájékoztatása szerint közel 700 település került válságos helyzetbe "a kormány felelőtlen és átgondolatlan tevékenysége következtében". Jelezte, soha nem látott mértékben, kétezerre növekedett az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések száma.
Gémesi György szerint ezzel a teljes önkormányzati rendszer került súlyos válságba, amely - mint mondta - azért fájdalmas, mert az önkormányzati rendszert az MDF-kormány alkotta meg. Szólt arról is, hogy a kormány és a posta "észbe kapott" és azzal igyekszik a feszültséget elkerülni, hogy három hónappal elhalasztotta a 600 kis posta bezárását. Megemlítette a kis iskolák és óvodák összevonását, illetve bezárását. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP programjában - 1990 óta először - szerepelt az életképtelen települések meghatározása, finanszírozásuk megváltoztatása. <>Azonnali kormányzati intézkedés hiányában megállíthatatlanul folytatódik a falvak elsorvasztása, "a megkezdett falurombolás". Frakciótársa, Medgyasszay László a tejágazat válságáról szólva közölte: a demokrata fórum támogat minden olyan törvényes megmozdulást, amellyel a tejtermelők rá akarják kényszeríteni a kormányt a válság megoldására, arra, hogy normalizálja a tejtúltermelés miatt kialakult helyzetet. Az MDF-es politikus szerint a tárca változatlanul nem kívánja betartani a Tej Terméktanáccsal megkötött egyezséget, mely szerint a 400 millió liter tejfeleslegből a ráeső 200 millió liter többletről megfelelően intézkedik.

Medgyasszay László úgy véli: nem megoldás az, hogy a tervek szerint a második fél évben 10 százalékkal csökkenteni kívánja a tejtermelést az FVM, mert a termeléscsökkenés csak három hónap múlva jelentkezik, addig viszont havonta 35-40 millió liter többlet keletkezik, amelyet a feldolgozó nem tud kifizetni a termelőnek.

Gondola

   « vissza

Föoldal mail