CIKKEK

Németh Imre: úrrá lehet lenni a sertéságazat válságán

A megkötött megállapodást egyedül a minisztérium tartja be teljes mértékben, ezért a tárca vezetése nem érti, hogy miért neki címzik az újabb követeléseket.

2003. 05. 30.

Ezt Németh Imre miniszter mondta. Hozzátette, hogy ennek ellenére további lépésekkel igyekeznek helyreállítani a piaci egyensúlyt a sertéságazatban, de ehhez a tenyésztők és a feldolgozók együttműködése is szükséges.
Ugyanis, mint elmondta, több felvásárló szervezet is jelezte, hogy számos esetben nincsenek már a tenyésztőknél azok a túlsúlyos sertések, amelyeket korábban felvásárlási igénnyel bejelentettek, ezért a felvásárlók elálltak a további kereséstől.

A másik oldalon a húsüzemek többsége már megadja az úgynevezett referenciaárat, de annak érdekében, hogy ez általánossá váljon, a minisztérium módosítja a korábban kiadott rendeletét, amelyet Németh Imre már alá is írt és napokon belül megjelenik. Ennek lényege, hogy csak azok a húsüzemek kapnak különböző támogatásokat, amelyek megadják a referenciaárat.

A minisztérium hajlandó a további tárgyalásokra is a tenyésztőkkel, de Németh Imre szerint az eddig meghozott intézkedésekkel rövid időn belül úrrá lehet lenni az ágazat válságán, ha azt minden szereplő így akarja.

A Tejterméktanács azon felszólításával kapcsolatban, hogy a minisztérium tegyen eleget vállalt kötelezettségének, és vonjon ki a piacról 200 millió liter tejet , Mészáros Gyula államtitkár elmondta, hogy jogszabályi módosítással az eddigi önkéntes termelői korlátozást kötelezővé teszik úgy, hogy minden liter meg nem termelt tej után tíz forint támogatást adnak, ami nagyobb összeg, mint a megtermelt tej utáni nyereség. Ezzel a tárca becslése szerint elérhető a 200 millió literes termeléscsökkentés - mondta az államtitkár.

Ma.hu

   « vissza

Föoldal mail