CIKKEK

Áresést hoz az EU döntése

Meghiúsíthatják a kukorica intervenciós felajánlását az új minőségi korlátok

2006.10.02

Árcsökkenésre kell számítaniuk a hazai gabonatermelő vállalkozásoknak amiatt, hogy Brüsszel novembertől szigorítja a takarmánykukorica intervenciós felvásárlási feltételeit. Az illetékes uniós bizottság a múlt héten hagyta jóvá a terveket. Az EU új követelményként minimum 71 kilogrammos hektolitersúlyt vezet be, illetve kisebb nedvességtartalmat, hő-sérült- és törtszem-arányt ír elő.
A módosítások nyomán az idei magyar kukoricatermés 60-80 százaléka várhatóan nem felel meg az új kritériumoknak – állítják ágazati szakértők. További hátrányt jelenthet, hogy a minimális feltételeket elérő termény is tonnánként 2 euróval kevesebbet ér majd a 101,31 eurós (27-28 ezer forintnak megfelelő) eddigi intervenciós árnál a „minőségi levonások” miatt, miközben az új paraméterek teljesítése eleve (szárítási) többletköltséget okoz.
Az uniós intézkedések így egyfelől leárazzák a hazai tengerit, másrészt a felajánlások meghiúsulásával nagyobb árutömeg maradhat a piacon. Az idén ugyanakkor meglehetősen jó, 7,5-8 millió tonna termés várható, és a 4 millió tonnát is elérheti a hazai igényeken felüli árumennyiség. Bár a terményre van nemzetközi kereslet, a gyors kiszállítást logisztikai korlátok nehezítik, és a kukoricakivitelnek a dübörgő búzakivitel is konkurenciát jelent (VG, 2006. szeptember 26.). E tényezők együttesen a kifejezetten jónak tartott 28 ezer forint körüli mai tonnánkénti fizikai piaci árak eséséhez vezethetnek. A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában a pénteki kereskedési napon a közelebbi határidők máris „befagytak”, két jövő évi lejárat pedig tonnánként 400–550 forinttal csökkent.
A hivatalos indoklás szerint az unió azért szigorítja a felvásárlás feltételeit, hogy a minőséget a hosszú távú tárolás során is biztonságosan meg lehessen őrizni. Egyes hazai szakértők azonban biztosra veszik, hogy a szigorítás elsősorban a magyar felajánlások visszafogására irányul, mivel a hazai tulajdonosok összesen 5,5 millió tonna tengerit adtak el az EU-nak a két évvel ezelőtti csatlakozás óta. A felajánlás nagyságát jelzi, hogy ez a teljes uniós kukoricafelvásárlás 80 százalékát tette ki.
Az agrártárca csak a hivatalos uniós rendelet megjelenése után, várhatóan e hét elején kommentálja a döntést – tudtuk meg Dékány Andrástól, a minisztérium szóvivőjétől. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára közölte: sajnálatos, hogy Brüsszel a magyar gazdálkodóknak nem adott időt a felkészülésre, és nem végeztette el a szabályozási változtatásokhoz szükséges hatásvizsgálatokat. Nem ért egyet a módosításokkal a feldolgozókat és a kereskedőket tömörítő Gabonaszövetség sem. Az uniós intervenciós felvásárlás mennyiségi korlátozásának nem ez lenne a módja – fogalmazott Pótsa Zsófia, a szervezet főtitkára.

VG

   « vissza

Föoldal mail