CIKKEK

Előre hozott agrárpénzek

Október közepétől utalhatók az uniós támogatások

2006.09.26

Mintegy 60 milliárd forint idei uniós területalapú (SAPS) támogatáshoz juthatnak hozzá korábban a hazai agrárvállalkozások, ha az FVM kihasználja az EU napirenden lévő, kifizetést könnyítő intézkedéseit. Brüsszel várhatóan lehetővé teszi, hogy a tagországok a SAPS-pénzek felét a december elsejei időpont helyett már október 16-tól kiutalhassák. Az agrártárca még nem dolgozta ki az előre hozott kifizetés részleteit, de élni kíván a korábbi kiutalási lehetőséggel – mondta Dékány András szóvivő.
Értesüléseink szerint a SAPS előrehozását – a kedvezőtlen nyári időjárásra hivatkozva – egyes balti országok kezdeményezték. Az EU a korábbi kifizetéseket általában akkor engedélyezi, ha a mezőgazdaságot jelentős természeti csapások érik. Úgy tudjuk, a balti indítványhoz menet közben Magyarország és több más EU-állam is csatlakozott. Az Európai Bizottság most valamennyi tagországnak meg kívánja adni az engedélyt.
A csatlakozási megállapodás értelmében Magyarország az idén az EU15-nek járó területalapú pénzek 35 százalékát kaphatja meg uniós költségvetésből, amelyet nemzeti büdzséből 30 százalékkal kiegészíthet (top-up). Az uniós támogatás évről évre nő, és 2013-ra éri majd el a régi tagországok gazdáinak járó összeg 100 százalékát. Az FVM tájékoztatása szerint az ez évi SAPS-keret 122 milliárd forint lesz, amelyhez 78 milliárdnyi hazai forrás társul. Így az agrárvállalkozások 200 milliárd forint támogatáshoz juthatnak.
Szakértői számítások szerint a gazdálkodók SAPS-pénzként az idén hektáronként mintegy 25 ezer forintot kaphatnak. A top-up hektáronként 12,7 ezer forint lehet, ez 45 milliárdot tehet ki. A fennmaradó nemzeti részt az állattenyésztők kapják. Úgy tudjuk, a top-up előre hozott kifizetéséről nincs szó, így itt a kiutalások előreláthatólag csak jövőre kezdődnek meg.
Előnyös lenne a termelők számára, ha a SAPS-összeg felét már október közepétől felvehetnék – mondta Magyar György, a szövetkezeti érdekképviselet titkára. A korábbi kifizetés különösen azoknak a gazdálkodóknak jönne jól, akik 15-20 százaléknál nagyobb természeti kárt szenvedtek. Náluk ugyanis a tavalyinál jobb terményárak sem kompenzálják a hozamcsökkenés miatti árbevétel-kieséseket.
Az Európai Bizottság a minap arról is döntött, hogy javasolja: nyolc újonnan csatlakozott EU-tagállam – köztük Magyarország – 2010 végéig alkalmazhassa a mostani SAPS-rendszert.
A mai rendelkezések szerint a SAPS-ról legkésőbb 2009-ig át kellene térni az úgynevezett egységes farmtámogatási szisztémára. A bizottság azzal indokolja a SAPS tervezett meghosszabbítását, hogy e rendszerben a gazdálkodók egyszerű módon juthatnak az elvárt jövedelemtámogatásokhoz.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail