CIKKEK

EU-szigor a kukoricára

Már ezen a héten döntés születhet az intervenciós feltételek módosításáról

2006.09.26

Egyre kiélezettebbé válik a helyzet a hazai gabonaágazatban amiatt, hogy Brüsszel jelentősen szigorítani akarja a takarmánykukorica intervenciós felvásárlási rendszerét. Értesüléseink szerint nem hárult el a veszélye annak, hogy az EU a most következő, novembertől induló intervenciós ciklusban új minőségi paramétereket vezet be. Erről akár már az illetékes irányítóbizottság holnaputáni ülésén döntés születhet.
A növekvő feszültséget az okozza, hogy az unió olyan minőségi változtatásokat hajtana végre, amelyekkel gyakorlatilag kizárná a magyar kukoricát (is) az intervencióból. A hazai árutulajdonosok ugyanis a tervezett minőségi előírásoknak egyáltalán nem, vagy csak jelentős többletköltséget okozó ráfordítással (például szárítással) tudnának eleget tenni. Brüsszel csökkentené az előírt nedvességtartalmat, miközben a hőkezelt és a tört szemek arányát az eddiginél kisebb arányban állapítaná meg. Ezek hazai szakértők szerint önmagában is egymásnak ellentmondó módosítások lennének. Emellett az EU új feltételként bevezetné az úgynevezett hektolitersúlyt is, amelynek minimális mértékét – állítják magyar piaci szereplők – teljesíthetetlen módon jelölné meg.
Az agrártárcának a múlt héten sikerült elodáztatnia az uniós döntést, de ez nem jelenti azt, hogy a téma lekerült volna Brüsszelben a napirendről – tudtuk meg az FVM-ben. Egyes hírek szerint a bizottság csütörtökön újabb javaslattal állhat elő, de ebben legfeljebb a hektolitersúlyra vonatkozó követelmény „puhulhat”. Ez a korábbi verzióban szereplő 73 kilogrammról 71-re csökkenhet, de még mindig meghaladná a magyar termény elmúlt években elért, 69 kilogrammos átlagsúlyát.
A brüsszeli indoklás szerint a szabályozási módosításra azért van szükség, hogy a kukorica minőségét biztonságosabban meg lehessen őrizni a többéves intervenciós tárolás során (VG, 2006. szeptember 6.). Hazai szakértők viszont egyértelműnek látják, hogy az EU saját költségvetési kockázatát igyekszik csökkenteni. A magyar árutulajdonosok ugyanis az elmúlt két évben 5,5 millió tonna tengerit adtak el az intervencióban, ez a teljes felvásárolt EU-készlet 80 százalékát tette ki. Így a brüsszeli kezdeményezés úgy is felfogható, hogy a módosítási tervek kifejezetten a magyar piaci szereplők ellen irányulnak – állítják hazai szakértők.
A termelők számára elfogadhatatlanok az uniós elképzelések, mivel Brüsszel nem végezte el a szükséges hatásvizsgálatokat – mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Megkezdődött a kukorica betakarítása, ilyenkor pedig már nem illik megváltoztatni a feltételeket – szögezte le. Egyes vélemények szerint ugyanakkor az idén kisebb lehet az intervenciós nyomás, mivel a kukorica ára feljebb mehet a piacon a 101,31 eurós (27-28 ezer forintnak megfelelő) tonnánkénti intervenciós árnál a nemzetközi kereslet élénkülése miatt. Az idén várható, 7,5 millió tonnás termésből viszont csak 3-3,5 millió tonnára van szükség itthon, ezért 4-4,5 milliót exportálni kellene. Az országnak azonban nincs akkora logisztikai kapacitása, amellyel ez az árumennyiség rövid időn belül kiszállítható lenne.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail