CIKKEK

Pénzmentő átcsoportosítás

A szaktárca az agrár-környezetgazdálkodáshoz sorolja a megmaradó forrásokat

2006.09.11

Mintegy 134 millió euró (35-36 milliárd forint) uniós támogatást kíván átcsoportosítani a Nemzeti vidékfejlesztési terven (NVT) belül az agrártárca, hogy megmenthesse az év végén kifutó program felhasználatlan forrásait – tudta meg lapunk. A pénzek átrendezésére azért van szükség, mert a támogatásokat az eredetileg meghirdetett célokra nem tudták igénybe venni az ágazati szereplők, alapvetően a túlságosan szigorúnak vagy életszerűtlennek tartott feltételek miatt.
A hároméves NVT összesen 190-200 milliárd forintnyi EU-forrást közvetít Magyarországra 2004–2006-ban, 20 százalékos társfinanszírozás mellett. A program a jövő évtől az új vidékfejlesztési stratégiában folytatódik, amely az unió 2007–2013 közötti költségvetési ciklusának forrásaira épül majd. Az új magyar koncepció társadalmi egyeztetését most végzi az FVM (VG, 2006. augusztus 30.). Az úgynevezett Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) hét év alatt várhatóan 1200-1300 milliárd forintnyi uniós forrás érkezik Magyarországra.
A mostani NVT-átcsoportosítás lényege, hogy a tárca a megmaradó pénzeket a kevésbé népszerű intézkedésektől a sikeresnek tartott agrár-környezetgazdálkodási (akg) támogatásokhoz helyezi át. Információink szerint kihasználatlanok maradtak a félig önellátó gazdaságok szerkezetátalakítását, a kedvezőtlen adottságú térségeket és az EU-előírásokhoz igazodó állatjóléti fejlesztéseket ösztönző keretek, míg a korai gazdanyugdíjazást lehetővé tévő dotációkat a három év alatt meg sem hirdette az FVM. Az akg-támogatások iránt ugyanakkor jelentős volt az érdeklődés: a minisztérium korábban évi 44 milliárd forint kifizetését garantálta. A tárca e kötelezettséget öt évre vállalta, így a korábban nyertes pályázók 2009-ig (vagyis az új EMVA-ciklusra átnyúlóan is) kaphatnak támogatásokat, összesen több mint 200 milliárd forintot.
Az NVT-n belüli átrendezés egyik célja éppen az, hogy az EMVA-t 2007-től terhelő agrár-környezetvédelmi „pénzügyi determináció” kisebb legyen – állítják szakértők. Úgy tudjuk, az illetékes monitoringbizottság már jóváhagyta az ügyet, az FVM pedig erről tájékoztatta Brüsszelt is. Mint ismert, a tárca korábbi számításai szerint – amelyet tavasszal Gráf József agrárminiszter is többször megerősített – még 80 milliárdos összeg tűnt átvihetőnek. Ez esetben csaknem kétévi akg-igényt lehetett volna kiváltani a megmaradó NVT-pénzekkel.
A Nemzeti vidékfejlesztési terv forrásait más intézkedések is csökkentették: az FVM – brüsszeli jóváhagyással – a 2004-es keretből mintegy 10 milliárd forintot vont el az uniós területalapú támogatásokhoz kapcsolódó nemzeti források (top up) kiegészítésére.
A tárca 2005-re és 2006-ra is benyújtott egy 13-15 milliárd forintos módosítási igényt, de előbbi kezdeményezésétől uniós nyomásra végül elállt. Így ma csak az ez évre vonatkozó átcsoportosítási kérelem van érvényben, de egyelőre nincs információ arról, hogy e pénzt mire kívánná felhasználni az FVM.

Uniós engedély átcsoportosításra
Az unió eleve lehetővé tette, hogy a csatlakozó országok a vidékfejlesztési támogatások 20-25 százalékát a belépés után elvonják, és más célokra (területalapú kifizetésekre) használják fel. Magyarország e lehetőséggel nem élt, mert az akkori vélemények szerint megvolt az esélye annak, hogy a 190-200 milliárd forintos (754 millió eurós) teljes hároméves keret felhasználásához elegendő jó pályázat érkezzen. Azonban kiderült, hogy egyes intézkedések nem eredményesek.
Ezért Magyarország később mindhárom évre átcsoportosítási kérelmet adott be Brüsszelben.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail